Ana içeriğe atla

Firebird v2.0 ODBC & Visual Studio.NET

Firebird v2.0 ODBC veritabanını, Visual Studio.Net projelerinizden birinde kullanmak aklınıza gelmişmiydi. Windows Forms yada Asp.Net Web uygulamalarında gayet tatmin edici ve ücretsiz veritabanı olan Firebird kullanmak hayli profesyonelce. Belkide bunu denediniz fakat yeterli kaynak bulamadığınız için vazgeçip Ms Access'e geri döndünüz. O halde bu blog ilk kez Firebird kullanacak olanlar için iyi bir Firebird ve Visual Studio.Net bilgilerini içeriyor.Yazının sonunda Firebird ODBC veri kaynağı kullanarak mevcut veritabanına Visual Studio Net Data Tools ile erişeceğimizi göreceğiz

Firebird ile şuana kadar yazdıklarımın ilki olan Firebird veritabanın özellikleri ile başlamıştık.Daha sonra Firebird ile ilk veritabanı nasıl oluşturulur ve SQL komutlarına kısaca bakmıştık.Son Firebird veritabanı yazım ise Firebird v2.0 ODBC ile mevcut olan veritabanına veri kaynağının oluşturulması konusu olmuştu.Şimdi ise bir önceki yazılarımda örnek olarak hazırladığım Firebird veritabanınımı Visual Studio.Net Web uygulamalarında nasıl kullanacağız bir göz atıcaz.Diğer yazdıklarımı okumanız bu yazıda anlatılanları daha iyi anlamanız için gerekli, fakat ilgilendiğiniz sadece connection kısmı ise bu blog basit bilgileride size sunabilir.

1
Visual Studio.Net programındaki yerleşik Data Tool dan SqlDataSource aracını projemize ekliyoruz ve aracın Configre Data Source... ile ODBC için connection string hazırlamak için 2 nci işlemi yapıyoruz.
2
Bu bağlandı için Microsoft ODBC Data Source Provider kullanacağız. Bir sonraki aşama ise veritabanımızın ODBC driver konfigrasyonunu yaptığımız yazıdanda hatırlayacağınız gibi connection string tanımlamak olacaktır.ODBC bu stringi otomatik ayarlar.

3
Data Source Name ODBC kaynağında verdiğimiz isimdir ve Provider bunu kendisi tanıyacaktır.Mevcut veritabanımız c:\Data klasörü içerisinde bulunan SerkanSenyuz.FDB veritabanın username SYDBA ve password masterkey olarak ayarlandığından burdada bunu aynen yazmalıyız.Bu işlemden sonra veri kaynağı bağlantımız tamamlanmış ve SqlDataSource aracı ilede Visual Studio Net içinde tanıtılmış demektir.İşlemler sonrasında bağlantıyı test ettiğimizde "Test connection succeeded" iletisini almalıyız.Aksi halde bağlantıda bir sorun oluşmuş demektir.
Buraya kadar yaptığını işlemlerde sorun oldu ise aşağıdaki linklerdeki konularaı tekrar gözden geçirmelisiniz.
Firebird ODBC konfigrasyonu
Firebird ISQL ile veritabanı ve table oluşturmak
VS.NET  ile Firebird verileri ile çalışmak...
Yukarıda anlatılan şekillerde Firebird veritabanınıza erişebilmek artık münkün. SqlDataSource aracını web uygulamalarında konfigre ederken Firebird içinde bir Table ve Table içindede bir kaç Field olması gerekli.,
      Sponsorlu Bağlantılar:

Yorumlar

  1. Dostum öncelikle yazıların için tşkler. Alıntı olarak kendi bloğumda paylaşacağım. Çok işime yaradılar.

    Benim bi sorum olacak, ben asp.net dynamic data ile bi uygulama yazıyorum. mssqlde yaptığım database i normal sql connectionla bağladığım için verileri manipule etmede sorun yok.

    Fakat son projede firebird kullanayım dedim. 15 gündür falan inceliyorum firebird ü. Sorunum şu, projeninin bi aşamasında yine dynamic data kullanmak istiyorum ve database firebird bu sefer. odbc ile senin anlattığın gibi bağlantıyı kuruyorum. test connection dan okey alıyorum fakat tablolarımı server explorer penceresinde göremiyorum!! ne olabilir sorun acaba? bir fikrin var mı?

    YanıtlaSil
  2. Evet bu doğru Server Expolorer'da tabloları göremiyeceksin.Bunun nedeni Ms Sql database ve Asp.Net Framework gibi tümleşik bir yapı kullanamıyor olman.Firebird ODBC için bu tür bir işlemi Dataset ve Table Adapter kullanarak, veriye direk erişim sağlayan ADO.NET ile yapman münkün.Firebird ODBC Dataset ve Table Adapter hakkında bir blog yazmıştım bu işine yarayabilir .

    Firebird ODBC Dataset -Table Adapter

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Firebird SQL Table oluşturma ve SQL komutları

2 nci  Firebird SQL veritabanı blogunda bu kez mevcut Firebird veritabanına ISQL ile bağlanmayı veritabanı nesnelerini oluşturmayı (create table), Kayıt eklemeyi (ınsert) ve kayıtları izlemeyi (show) ile önemli SQL komutlarını anlatmaya çalışacağım...

HBYS yazılımları ve en iyiler (Hastane Bilgi Yönetim Sistemleri)

HBYS (Hastane Bilgi Yönetim Sistemi) ve iyi yazılım firmaları HBYS nedir sorusuna verilebilecek en iyi cevabı, sıra bekleyen hastalara, HBYS programını kullanlar, yani sistem çalışmıyor diyenler verebilir ! Bugün Türkiye genelinde halen izlediğim bu HBYS platformlarını üreten firmalar hakkında bildiğim bazı kişisel görüşlerimi paylaşacağım. Müdahil olduğum bu sektörün ileri gelen firmalarınıda bu sayede kısaca anlatma fırsatım olacak.O halde yazının devamı için devam ediniz...