Ana içeriğe atla

Firebird v2.0 ODBC Driver Konfigrasyonu

Firebird veritabanı yazılarıma devam ediyorum.Firebird tanıtımını önceki bloglarda vermiştim.Ücretsiz bir ve büyük işlerin adamı olan Firebird beni hala şaşırtmaya devam ediyor. Bu blogta  Firebird v2.0 ODBC verikaynağını basit kurulumuna ve yerel makinemizde mevcut olan Firebird veritabanımızı nasıl kullanacağımıza bakacağız.DSN olarak bilinen ve Xp ve ileri sürümlerdede aynı olan Veri Kaynağı Yöneticisi Firebird v2.0 ODBC ile çalışırken bize yardımcı olacak ama daha önce kuruluma göz atalım...

Firebird un Linux ve Windows platformları ile 32 64 bit sistemler için ayrı olan kurulumlarından birini edinmekle işe başlayabiliriz.Firebird Download bu adresten sisteminize uygun olan ODBC sürümünü indirerek makinemize kurmalıyız.Firebird v2.0 ODBC kurulumunda müdahale etmemiz gereken ek bileşenler yoktur kurulum sorunsuzca tamamlanacaktır ve bizim istediğimiz DSN bilgilerini hazırlayan dll dosyamız makinemize reg edilecek.Yeni yüklenen bu Firebird sürücüsü ile C:\Program Files\Firebird\Firebird_ODBC dizininde sizler için dökümanlarda yüklenecek bunlarada kısaca göz atmanızı öneririm.

Kurulum işleminden sonra (32 bit) yapmamız gereken Microsoft ODBC Veri Kaynağı Yöneticisi'ne ulaşmak ve veritabanımızı tanıtmak.Önceki ilk Firebird yazımda ISQL kullanarak bir veritabanı nasıl oluşturulur ve sonraki yazımdada oluşturulan Firebird veritabanına nasıl yeni bir TABLE eklenir yazmıştım.Bu konuları okumanız bu uygulamayı daha iyi anlamanızı sağlayacaktır.

Şimdi "Microsoft ODBC Veri Kaynağı Yöneticisi" Denetim masası - Yönetimsel araçlar- Veri kaynakaları yönetici (ODBC) adıyla bizi bekliyor.Araca ilk ulaştığınızda yapmanız gereken mevcut veritabanınızı EKLE komutu ile eklemek olacak.
1

Doğru ve hatasız kurulum sonrasında Firebird v2.0 ODBC veritabanımızın sürücüsü Yeni Veri Kaynağı listemizde görünecektir.Bu kısa ve basit işlemi sonlandıracağız ve "mevcut veritabanımızın bağlantı dizini ve gerekli bilgileri araca sağlamamız gerekecek.
2

Daha önceki blogta oluşturduğum örnek veritabanımın yerel dizindeki adresini verdiğim ve kullanıcı adı ile şifresini belirlediğim veritabanı kaynağıma bağlantı başarılı oldu.Genel Firebird user ve password varsayılan olarak user SYSDBA password masterkey şeklindedir.










3

Firebird/InterBase(r) sürücüm artık hazır yeniden yapılandırmak istediğimde yine aynı yolu kullanacak ve yapılandıracağım özellikleri yeniden düzenleyebileceğim.
      Sponsorlu Bağlantılar:

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Firebird SQL Table oluşturma ve SQL komutları

2 nci  Firebird SQL veritabanı blogunda bu kez mevcut Firebird veritabanına ISQL ile bağlanmayı veritabanı nesnelerini oluşturmayı (create table), Kayıt eklemeyi (ınsert) ve kayıtları izlemeyi (show) ile önemli SQL komutlarını anlatmaya çalışacağım...

HBYS yazılımları ve en iyiler (Hastane Bilgi Yönetim Sistemleri)

HBYS (Hastane Bilgi Yönetim Sistemi) ve iyi yazılım firmaları HBYS nedir sorusuna verilebilecek en iyi cevabı, sıra bekleyen hastalara, HBYS programını kullanlar, yani sistem çalışmıyor diyenler verebilir ! Bugün Türkiye genelinde halen izlediğim bu HBYS platformlarını üreten firmalar hakkında bildiğim bazı kişisel görüşlerimi paylaşacağım. Müdahil olduğum bu sektörün ileri gelen firmalarınıda bu sayede kısaca anlatma fırsatım olacak.O halde yazının devamı için devam ediniz...

Firebird Veritabanı Nedir ? Nasıl Kullanılır

Firebird ücretsiz veritabanı kullanmaya ne dersiniz.Üstelik hiç bir süre ve veri sınırı olmadan kulağa hoş geliyor değilmi.Bu Blogta Borland açık kaynak interbase 6 sürümünden sonra ortaya çıkmış ve gelişimini sürekli sürdürmüş Firebird veritabanına bir göz atıcaz. İnternet üzerinde Firebird ile kaynağa çok sık rastlamazsınız artık bu blogtan Firebird ile ilgili bilgileri takip edebilirsiniz...