Ana içeriğe atla

Server 2003 Internet Information Service

Arkadaşlar....
Konu İnternet / Intranet / Extranet .
Önce bir senaryo yazalım 
Sistem Yönetiyoruz.Elimizde bir Server 2003 Std veya üst bi server ımız var .Olmadı Xp Profesyonelimiz var...(Sistemimizde 10 dan fazla pc varsa Xp Pro işimizi sonraki projeler için işimizi görmeyecekttir)
Ne İstiyoruz...
istiyoruz ki Kullanıcılarımıza Local Networkte yayınlayabileceğim bir İnternet Sayfası yapalım, burda İnternet teknolojilerinin tümünü kullanalım.Kullanıcı İnternete girer gibi İnternet Explorer ile http://localip./intranet.asp veya html uzantısıyla girebilsin ki buna Intarenet diyoruz.Kullanıcılarla bilgi paylaşım dökümanlarını burada yayınlayım.Böyle sinerjik bir ortam oluşsun kaynaşalım :)
Çok şey istiyorsunuz...(hadi yapalım)
Win Server 2003 ailesi ve Xp Pro arasında az bir fark var
ben Server üzerinden anlatacağım yönergeleri izlerseniz çözebilirsiniz.
1.Server 2003 Cdniz yanınızda olsun ve
Program Ekle/Kaldır - Windows Bileşenleri Ekle/Kaldır - Uygulama Sunucusu (Ayrıntılara Tıkladığınızda Göreceğiniz Listeyi Çek Ediniz Asp.net ve IIS öncelikli)
1
Yükleme işlemimizden sonra C:// dizini içinde bir klasörümüz oluşturulur Inetpub bu klasörümüzün içindede wwwroot klasörümüz var artık.Bu C://Inetpub/wwwroot dizini artık bizim local hostumuzdur.Bir sayfa yaptığımızda buraya kopyalayıp yayınlayacağız.Gelelim diğer detaylarımıza;Bu kurulumla bize Internet Information Services (IIS) yönetmek için birde manager kurulumu oldu.Bu yönetimi çalıştırarak gerekli ayarlarımızı yapalım..
Inetmgr
 Aşağıdaki Server yapılandırmamda Serverımın Adı ADMINNET, gördüğünüz gibi Web Siteleri dizinine sağ tıklıyorum ve yan gezginde gördüğünüzde benim İntranetimin içeriğidir.Burada yeni sanal bir dizin oluşrurabilir veyahut mevcut ve default gelen Varsayılan Web Bölgesi ' ni kullanabilirsiniz.
Image Hosted by ImageShack.us
Bu özellikler seçimimle yapmak istediğim sanal dizinimin yada localhost dizinimin yetkilendirmesini yapmaktı.Local bir networkte yayın yapacağımdan ve güvenlik sorunum veya tehditlere maruz kalmayacağımı bildiğimden, sırasıyla tüm yetkileri verdim.Bu yetkilerden sadece okuma yetkisini verebilirdim...
Image Hosted by ImageShack.us
Şimdide İntranetim için Web sitesi Sekmesindeki ayarlamaları yapıyorum.Ip Adresin /Açıklamam ve günlük biçimim gibi... 
Image Hosted by ImageShack.us
Bu IIS yönetim sekmelerimde yağtığım ayarlamalarımla localhostum hazır fakat diğer sekmelerle igilide kısa bilgileride geçelim.
Performans Sekmemiz : bu sunucuya bağlanacak Pc sayısını sınırlandırabilir ayrıca bağlanıcak pclerin çekecekleri Kb cinsindeki bağlantılarınada kota koyabilirsiniz.
ISAPI Süzgeçleri : Dizin içindeki bulunan web sitelere öncelik atayabilir veya sıralandırabilirsiniz.
Belgeler Sekmesi : Genelde default.htm veya asp/aspx yada index htm veya asp/aspx belgeleri yapılır ama siz bir yenisini istiyorsanız buradan ekleyebilirsiniz.
Dizin Güvenliği : IUSR_MAKINEISMI şeklinde localhosta bağlanacak herkesin kullanabildiği Adsız olan her kullanıcının adıdır.Bunu değiştirebilir Tarayıcı ilk açıldığında şifre doğrulama isteyebilirsiniz.Ip ve Etki alanı ile istemediğini bir kullanıcın IP si ile bu alanı yasaklayabilirsiniz.
HTTP Üst bilgileri :Sayfanızın kategorisini belirleyebilirsiniz.Bu özellik local makinelerdeki tarayıcı güvenlikleri ilgilidir.Şiddet /Çıplaklık vs
Özel hatalar : Sayfanızı tarayack kullanıcılarınızın Server sorunlarında alacakları açıklamalı ön tanımlı web sayfalarıdır.Siz bu sayfaları yandaki belirlenen dosyalardan değiştirebilir hataları özelleştirebilirsiniz.
Son işlemimiz bu konuyla ilgili makalelerde eksik olduğunu gördüğüm son bilgiyide sizinle paylaşayım.Localhosta eklediğiniz her "yeni klasör" için yapmanız gereken yeni eklenmiş klasöre dizine verdiğiniz yetkileri vermektir.Özellikle Asp ile access veri tabanı ile bir proje düşünüyorsanız bunu gözden kaçırmayın... 
 
Image Hosted by ImageShack.us
Artık bir İntranet alanınız var hayal gücünüzle tüm web teknolojilerini Kullanıcılarınızla paylaşarak interaktif sayfalar yapabilirsiniz...Kolay Gelsin...Sorunlarla karşılaşırsanız bloga veya mailimi kullanarak bana ulaşabilirsiniz.
Not (web sitelerinde yazılarımı yayınlayan link verip kaynak gösteren sanal emekçilere teşekkür ederim)

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Firebird SQL Table oluşturma ve SQL komutları

2 nci  Firebird SQL veritabanı blogunda bu kez mevcut Firebird veritabanına ISQL ile bağlanmayı veritabanı nesnelerini oluşturmayı (create table), Kayıt eklemeyi (ınsert) ve kayıtları izlemeyi (show) ile önemli SQL komutlarını anlatmaya çalışacağım...

Firebird Veritabanı Nedir ? Nasıl Kullanılır

Firebird ücretsiz veritabanı kullanmaya ne dersiniz.Üstelik hiç bir süre ve veri sınırı olmadan kulağa hoş geliyor değilmi.Bu Blogta Borland açık kaynak interbase 6 sürümünden sonra ortaya çıkmış ve gelişimini sürekli sürdürmüş Firebird veritabanına bir göz atıcaz. İnternet üzerinde Firebird ile kaynağa çok sık rastlamazsınız artık bu blogtan Firebird ile ilgili bilgileri takip edebilirsiniz...

Asp.Net Access veritabanina resim ve nesne kaydetmek OLE Nesnesi

Ms Access ile ilgili geçmiş yazılarım arasında biraz vakit geçirmişseniz, Ms Access form uygulamaları yada veritabanı olarak kullanmayı sevdiğimi anlamışsınızdır. Birazdan size anlatmaya çalışacağım konu Ms Access veritabanı olarak kullandığımız bir Asp.Net Web projesinde resimleri ve dosyaları paket halinde veritabanının içine gömmek olacak.Neden bilmiyorum bu konuda Türkçe kaynak yok, merak etmeyin bu yazı size iyi gelecek...