Ana içeriğe atla

HBYS yazılımları ve en iyiler (Hastane Bilgi Yönetim Sistemleri)

HBYS (Hastane Bilgi Yönetim Sistemi) ve iyi yazılım firmaları


HBYS nedir sorusuna verilebilecek en iyi cevabı, sıra bekleyen hastalara, HBYS programını kullanlar, yani sistem çalışmıyor diyenler verebilir !

Bugün Türkiye genelinde halen izlediğim bu HBYS platformlarını üreten firmalar hakkında bildiğim bazı kişisel görüşlerimi paylaşacağım. Müdahil olduğum bu sektörün ileri gelen firmalarınıda bu sayede kısaca anlatma fırsatım olacak.O halde yazının devamı için devam ediniz...



Türkiyede belkide dünyada HBYS yazılımları kadar komplike bir yazılım sistemi daha yoktur.Ayrıca zaten bu denli yoğun bilgi üreten Sağlık sektörü gibi bir sektörde yoktur.Ham madde olan bilgi ne kadar iyi işlenirse ve ne kadar iyi organize edilebilirse elbette verim o kadar artar.Bir hastanın acile gitmesi yada bir polikinik muayenesi ile başlayan bilgi serüveni iyi bir hbys yazılımı için bir kaç dakika alırken, yatan hastalar ,ameliyatlar, kurumlarla bütünleşik çalışma özelliğinde olmayan vede labaratuar cihazlarıyla tam entegre edilememiş bir program, koskoca bir hastaneyi 15 dakika içinde bilgi çöplüğüne çevirebilir.

Günümüzde global yazılım standartları tüm yazılım sektörü tarafından uygulanma zoruluğunu beraberinde getirdi.Bir yazılımın üretilmesi tek başına artık pek anlam ifade etmiyor ayrıca üretilen yazılımın güncellenebilir,geliştirilebilir olması ve kod tarafında kullanılan dilin güncel olması gayet önemli kılmakta. HBYS yazılımlarında buna ek olarak Devlet kurumlarının sağlık sektörüne getirdikleri ek standartlar ilede bu yarış çoktan başlamıştı.2010 yılı için HBYS yazılım üreticileri içlerinde bu ipi başarı ile göğüsleyen, güçlü ekipler bir çok hastane bilgilerini tam entegre olarak çalıştırmayı başardılar.Tam entegre bir HBYS programı için genel tanım "idari kadroların kullandıkları modüllerden, hastalarla ilgili modüllere, bağlantılı cihazlar vede dış kaynaklarla organize olarak çalışmak demektir." Bu tam entegreli Hastane bilgi yönetim sistemlerinin en iyileri teknik açıdanda üst seviyede standartlar kullanarak başarılı oldular.
Bana göre HBYS de bulunması gereken yazılım mimarisi ve  teknolojileri "minimum" şunları içermelidir.

HBYS Yazılım Dili
Visual Basic.Net - CSharp
Delphi.Net
Framework - OOP
Java - Jsp- Servlet
Xml - Xaml

HBYS Database
Oracle 10g
Ms Sql

Bu küçük liste konuya yabancı olanlar için anlamsız, konuya hakim kişiler içinde az görünebilir.Fakat bu teknolojileri henüz barındırmayan bir çok yazılım firması halen günümüzde Devlet Hastanelerinde hizmet vermeye çalışıyorlar ve hata yüzdeleride oldukça yüksek durumda. Her yazılımın son evresi bir kaç seneye kadar Web Tabanlı olmak zorundalığı ve güncelleme hızlarını halen hesaba katmamış bazı firmalar malesef mevcut.Örneğin kurumlara ücretle satılan ve aylık bakım ücretleri ile sözleşme imzalayan bir kaç yerel yazılım firması halen uygulamalarında ücretsiz My Sql veri tabanı kullanmaktalar. Ne kadar garip değilmi benim bloglarımda anlattığım ve dahada anlatacağım Firebird İnterbase veritabanı bile My Sql den daha üstünken koskoca bir hastaneyi ücretsiz veritabanı sağlayıcıyla konfigre etmek ...

Gelelim En iyi HBYS üreticilerine....
İşte o ekipler ve en iyileri

AKGÜN YAZILIM : Trabzon merkezli bir firma, Ankara'da ofisleri var, yazılım ve veritabanı olarak çok iyi konumdalar. PACS ve LIS modülleri gayet tatmin edici, tam entegre çalışmaktalar, kurumsal ve global bir bilişim şirketi ve pazarda iyi konuma sahipler.Çok iyi iki İnsan Kaynakları Uzmanları var, işe alınmama rağmen çalışmadığım için üzüldüğüm tek firmadır...

BİRİM HBYS : HBYS öncülerinden İzmir merkezli firma Vestel Zorlu Holding iştirakidir. 7 bölgede müdürlüğü olan Birim HBYS yazılımı dışında donanım satışı ve önemli bazı ek uygulamalar ve modüller geliştirmektedir.HBYS tam entegre çalışan uygulamaları Türkiyede önemli hastanelerde ve illerde işletilmekteler

ÇÖZÜM YAZILIM HBYS : Ankara merkezli yazılım firması HBYS ve sağlık sektörü için diğer ek geliştirmelerine uzun zaman önce başlamış ve bir çok başarı hikayesine sahip, Hastaneler dışında çözüm ürettiği başka devlet kurumlarıda mevcut ve pazarda önemli bir yere sahip HBYS öncülerindendir

ESİM YAZILIM HBYS : İstanbul merkezli firma, yazılım ve veritabanı olarak çok iyi konumda, tam entegre çalışmakta, 100%  Web Tabanlı ve uygulamalarında Microsoft teknolojilerini kullanılıyorlar.Microsoft'un hakkında başarı hikayesi yazdığı tek HBYS firması ve Yurt dışında önemli bilişim ihracatı yapan ilk Türk HBYS firmasıdır.Eski patronum Selahattin Esim gayet profesyonel bir ekibi başarı ile organize etmekte.

EES HBYS : Savunma sanayisinden sonra alanını genişleten Ankara merkezli bir yazılım şirketi, Asp.Net %100 web tabanlı ve bunun yanı sıra savunma sanayinden edindikleri tecrübeleri bu alanda birleştirmiş gayet uzman bir firma.PACS LIS gibi diğer tüm HBYS modülleri mevcut.

DATASEL YAZILIM HBYS : Bir holdingin Bilişime yaptığı doğru bir yatırımdan sonra oluşmuş yazılım firması Ankara merkezli firmanın J2EE java tabanlı yazılımı diğer HBYS lerden farklı bir mimari kullanıyor ve firma sadece HBYS üretmiyor bunun yanı sıra Ses Tanıma sistemleri üreten başarılı bir yazılım firması

FONET YAZILIM HBYS : Şanlıurfa merkezli ve Ankarada ofisi olan ve bir çok ilde aktif  HBYS firması. Microsoft.Net ve Oracle ile bütünleşik HBYS yazılımı üretiyor, ek geliştirmeleri ilede sağlık sektörüne oldukça yoğunlaşmış ekip halen bir çok devlet hastanesinde faaliyet göstermekte.

Evet yukarıda kısaca bahsettiğim HBYS üreticileri Türkiye'nin sağlığını düşünen uygulamalar üreten şirketler.Sıralama alfabetiktir zira üstünlük bakımından böyle bir şey yoktur.Bilinen metadolojiye uygun gelişimine devam eden firmalar farkedildiği gibi Ankara ofisler- İstanbul  ve İzmir firmalarıdır ve diğer saymadığım isimler varsada muhtemelen bunlar yazılım standartları olarak yazdığım o küçük liste içindeki teknolojilere sahip olmayan şirketler olabilirler. HBYS ve sağlık sektöründe yazdığım bu blogta yer alan firmalar ve uygulamaları ile ilerleyen zamanlarda yeni yazılar yazmak dileğiyle şimdilik hoşçakalın.

Yakınlarda bu konuyla ilgili yazdıklarım ...
HBYS üreticilerinin bazıları ile yerinde görüşmeler yaparak daha yakından tanıma fırsatı bulduğum Sisoft ve Enlil-Eroğlu HBYS üreticileri hakkında bazı izlenimlerimi aşağıdaki linke giderek göz atın.

Türkiyedeki HBYS Firmaları ve mesailerimde son durum


Bu yazıma Sağlık Aktüel internet dergisinde yapılan bir yazıya geniş bir cevabımı şu adreste verdim. buradan okuyabilirsiniz.(Sağlık Akatüel bu yazım sonrasında yazıyı yayından kaldırmıştır.Buna da ayrıca teşekkür ederim)
HBYS Nedir ? En iyi HBYS üreticileri ve HBYS Firmaları -2

      Bu Yazının Sponsorları









Yorumlar

  1. Erişim Yazılım Nasıl?

    YanıtlaSil
  2. Yerel çalıştığını düşünüyorum.Hbys sistemlerinde yaygınlık yani bir anlamda iş bitirme gayet önemlidir.

    YanıtlaSil
  3. Bu değerlendirmeyi neye göre belirlediniz bilmiyorum ama yazdığınız firmalardan 3 tanesi türkiyede 5 den az hastanesiğ olan firmalardır. Yerel Zannettiğimiz ve zanettiğiniz firmalar reklama önem vermedikleri için tanınmıyorlar ve türkiyede en az 50-60 hastaneye hizmet veriyorlar. Yerel Firmalar birçok projeye başarıyla imza atmışlardır. ve Hbys yazılımlarında devamlı günceli takip ederek bir reklam kokmayan hareketlerle istihdam da sağlamışlardır.

    YanıtlaSil
  4. Belki bize yerel ve sözünü ettiğiniz başarılara imza atmış bir HBYS firması ismi verebilirsiniz.?

    YanıtlaSil
  5. Selamlar

    Hastanemizde Portakal Yazılım isimli firmanın otomasyonunu kullanıyoruz. Yukarıda saydığınız firmaların programından eksiği yok.

    Sıralama ölçünüz nedir bilmiyorum ama eğer zenginlik ve köklülük dışında da kriterleriniz varsa Portakal Yazılım'ı incelemenizi tavsiye ederim.

    YanıtlaSil
  6. Portakal Yazılım'ın ismini duydum, fakat yazılımın genel durumunu bilmiyorum.Sıralama ölçüsü konusunda ise yukarıda yazdığım HBYS yazılımlarının çoğunun otomasyonlarını birebir görme, kullanma hatta teknik yapılarını inceleme fırsatını buldum.Dolayısı ile türkiyedeki yaygın firmalar arasında önde geldiklerinide biliyorum.

    Nedir bu teknik yapılar derseniz yazılım standartlarından bahsedebiliriz.Örneğin c++ ile DCOM standartlarında pacs- pacs mobil paketi yazmak bir bakıma bir ölçüdür.Bunun yanı sıra LIS için başka bir çözüm ortağı ile hastanalerde iş bitirmekte bir ölçüdür.Ayrıca işin içine birde veritabanı seçimi girdiğinde durum iyice değişmekte.

    Son dönemde yazılım sektörü artık HBYS tıp bilişimine daha çok yatırım yapmaya başladı.
    Mesela son zamanlarda Eroğlu (Eskişehir) ve Portakal Yazılımda sanırım ilk 5 i zorlayabilirler.

    Hastanenizde çıkardığı iyi iş ve kullanıcı memnuniyeti sağladığı için Portakal yazılımı desteklemenizi tavsiye ederim.Zira bu tür firmalar pek yok gibi.

    sağlıkla.

    YanıtlaSil
  7. Evet bursa firmasıdır yine bir bursa firmasından ayrılarak kurulmuştur.Firma çok eski sayılmaz ve sanırım özel hastaneler ile çalışırlar.Elbette bu bir tahmin halen Bursa'da olmama rağmen bildiklerim bunlar.

    YanıtlaSil
  8. selamlar,
    ben Bursa Devlet Hastanesinde 4 yıldır Bilmed yazılım a.ş. nin ürününü kullanıyorum gayet başarılı diyebilirim, yanlış hatırlamıyorsam 2005 yılında sayıştay raporundada hastanemiz HBYS de emsal gösterildi. Pacs-Ris-Lis ve tüm modüller entegre olarak çalışmakta, 50 ye yakın kamu-özel hastanede çalışıyor diye biliyorum, incelemenzi öneririm.

    YanıtlaSil
  9. Bu listede Medin in yer almamasını normal karşılıyorum çünkü Medin kaynak ve süreç tabanlı türkiyenin en iyi HBYS dir.Gerçekten herşeyin düşünüldüğü ve düşüncenin hayata geçirildiği tek program diyebilirim incelemenizi tavsiye ederim..

    YanıtlaSil
  10. Medin' demi çalışıyorsunuz?

    YanıtlaSil
  11. HBYS NEDİR? sorunsalına ve aynı ad ile açılmış, onlarca blog ve siteye rağmen hala en hite sahip bir blogun yazarı olarak.HBYS üreticilerinin blogları "reklam malzemesi" olarak kullanmamalarını ve bu enerjilerini sadece kullanıcılarını memnun etmek için harcamalarını diliyorum. Zira bu pekte objektif bir yaklaşım değildir :/ Biz ne yapacağız peki "hbys.blogspot.com" adresinde HBYS ve Hastane bilgi yönetim sistemlerini,modüllerini ve işleyişleri ile ilgili tüm detayları yayınlacağız.Fakat bunun için biraz daha bekleteceğimiz için üzgünüz .Konuyla ilgili konuk yazar olarak yazılarını göndermek isteyenler varsa "İletişim" linkini kullanabilirler.Kolay Gelsin

    YanıtlaSil
  12. Esim yazılım gibi idari modüllerinin hiç biri çalışmayan bir firmayı tavsiye ediyor olmanız beni oldukça şaşırttı açıkçası daha çok yakın bir zamana kadar kullandığımız daha doğrusu kullanamadığımız adım adım işleyişi tarif etmemize rağmen çalışır hale getiremediğimiz bir program olduğunu belirtmek isterim. Programı tavsiye etmeden önce bir kere daha incelemenizi tavsiye ederim.

    YanıtlaSil
  13. Merhaba, hemen belirteyim... Esim yazılımı incelemek bir yana "Esim yazılım" bünyesinde sistem uzmanı ve analist olarak geçmiş tarihte bizzat çalıştım.Elbette bu süre içinde yeni birçok hastane kurulumundada bulundum.Hastanenizdeki başarısızlığın nedeni nedir bilemiyorum.Fakat ürün olarak Esim yazılım yani "Otomatıp" sektör içinde yinede üst bir üründür.Örneğin devlet ihalelerinde son dönemde eklenmiş, web tabanlı olma zorunluluğu yok iken Otamatıp 10 yıl öncede web tabanlıydı, öyle sanıyorum ki şuandada "cloud computing" projeleri bitmiş.Eğer bu türden artı geliştirmeleri olmasaydı sizce Malezya-Azerbaycan gibi ülkeler bu yazılımı alırlarmıydı?

    YanıtlaSil
  14. Sirket degerlendirmeleri yaparken kullandiklari teknolojileri bence gereginden fazla on plana cikardiginizi dusunuyorum. Ben amerikada benzer software ureten oldukca buyuk bir sirkette calisiyorum. Kullanilan teknolojilerin buyuk kismi oldukca eski diyebilirim. (Tabi bunun en buyuk nedeni sirketin cok uzun yillardir bu isin icinde olmasi diyebilirim.) Arayuzlerin buyuk bir bolumu hala visual basic 6.0 kodlarina sahip. Sirket yine de ABD'de en iyi konumdaki sirketlerden bir tanesi. Sanirim burada onemli olan kullanicilarin memnuniyeti. Sonucta siradan bir kullanici icin programin arkasindaki teknoloji cok buyuk bir anlam ifade etmiyor. Onun icin onemli olan gunluk workflow'lari en etkili bicimde gerceklestirebilimesi.

    YanıtlaSil
  15. Programın teknolojik olarak üstün bir yapısı olduğunu kabul edebilirim. teknik olarak eminim benden fazla bilgiye sahipsinizdir. Ancak ben son kullanıcı olarak ürünün teknik detayından çok sonuçları değerlendiririm. Bir programda 2 yıl boyunca hiç maaş ödenemediyse, döner sermaye yapılamadıysa, eczane ve sarf ambarı stokları hep hata verdiyse ihale yapılamadıysa benim için o programın notu bellidir. Yazılımcıların veya sistemin ne kadar iyi olduğu önemli değil,kanunlardan ve mevzuattan bile haberleri yok. Şu an çalıştığı bir hastaneden teyit almadan tercih edilmemesi gerektiğini düşünüyorum.İlginize teşekkürler.

    YanıtlaSil
  16. İlk Adsız yorum yapan blog okuyucuma cevaben; ABD de software üretip fakat bunu halen eski teknolojilerle gerçekleştirilmesi ilginç.Yazılım standartlarını güncelleme maliyetlerine katlanamayan yazılım firmaları sizce bu şekilde nereye kadar gidecektir ve ne kadar kullanıcısına hizmet edecektir.Sizde bilirsiniz ki programatik yamalarla yapılmış tüm yazılım güncellemeleri workflow başarısı olsada kod ameleliğinden başka birşey olmamakta ve çok basit kırılmakta...

    İkinci Adsız yorum yapan blog okuyucuma cevaben;
    Evet...haklısınız bir kamu hbys programında İdari modüllerin çalışmaması ve tüm uğraşlara rağmen çalıştırılamaması oldukça kötüdür.Bunun nedeni yazılımcıların hiç bir zaman iyi bir Satın Alma Uzmanı olamayacağı, yada işini bilen bir Ayniyatçı ve Özlük işlemlerini yürüten Personel Şefi olamayacağıdır.Artık HBYS lerden medical işlemlerden daha fazlası beklenmekte, öyle sanıyorum ki artık bir HBYS programında tümleşik bir ERP olmalı, yönetimsel analizler raporlar yapı gittikçe büyüyecektir.İşte tam burada önemini teknik yapı önem kazanmaktadır.Sizin isteklerinizi hızlı yanıt almanız ve çalışan sisteme dahil edilmesi,süreç,test başarı oranı direk olarak yazılımın teknik yapısı ile ilgilidir.Kullanıcı olarak bunlarla ilgilenmeye bilirsiniz fakat sizi yakından ilgilendirmektedir.

    Kolay gelsin

    YanıtlaSil
  17. Madem Bursadasınız ve HBYS firmaları hakkında araştırma yapmışsınız. Prestij Firmasını neden bu değerlendirmenin dışında bıraktınız akıl almaz bir durum. Marmara bölgesinin büyük bölümünde program aktif olarak kullanılıyor ve neredeyse kullanan firmalar tekrar ihaleye girmeden süre uzatarak devam ediyor. Garip bir değerlendirme yapmışsınız diyebilirim...

    YanıtlaSil
  18. Prestij Software programının "Dev.Express" ile makyaj yapılmadan önceki halini bilirim, ve hatta ihalesini yeni aldıkları bir devlet hastanesinde... "My sql" ile birlikte kurulumlarınıda en az 3O client'a yaptım diyebilirim. Düşüninki o zaman prestij firmasının kendine ait LIS modülü bile yoktu ve Ventura ile çözüm ortağı olarak LIS çalıştırıyorlardı.Elbette Packs'de yoktu.Firma sahipleri sayın İbrahim bey ve IK uzmanı Halil bey'lede merhabamız olmuştur....

    Lakin bunlar "HBYS üstün teknolojileri ve yazılım standartları" konusuna girdiğimizde ve blog başındaki özellikleri yazdığımızda neden listede olmadığını anlamanız gerekirdi.İhale uzatmalar,etkenler gibi konularını takdir edersiniz ki bu blogta açamazdık.

    YanıtlaSil
  19. Arkadaşlar Trtek Yazılım 2009 yılında piyasaya girdi Merkezi Kocaeli, Denizli ve Bursada şubeleri var Bursa adsm ile işe başladılar şu anda 25 e yakın devlet hastaneleri,Ağız ve Diş Sağlığı Merkezlerine hizmet vermekteler.Kullanıcı olarak programları çok kullanışlı genç bir ekiple iyi bir hizmet sunuyorlar.3.5 yıla kadar baya ses getirecekler gibi

    YanıtlaSil
  20. Hiç duymadım (!) o ekip arasında iseniz tanışalım.

    YanıtlaSil
  21. Prestij Software Bursa firması İhale yasaklısı olmuş duyurulur.Prestij Hbys'nin uzun bir süre işi zor görünüyor..

    YanıtlaSil
  22. Çok enterasan...Ama evet ! ...
    Kik Kararları sitesinde yazıldığına göre; Prestij software hbys hakkında bir yazı yazılmış inceleyebilirsiniz...Kötü olmuş ama belli ki yanlış bir iş yapılmış orada.Yani Prestij 'in teminatı Sağlık.Net Bilişim'in teklif dosyasında bulunmuş.Kurul üyeside şaşırmış olmalı...

    YanıtlaSil
  23. Prestij software mi... Aman diyeyim ben bu kadar sorunlu bir hbys daha olacağını hiç sanmıyorum.En kötüsünü bence bundan iyidir. Hastanemiz resmen çöktü çökecek.İhaleyi bu programla nasıl aldılar bilmiyorum.Şimdiden tüm çalışanlar eski programı mumla aramaya başladılar :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Prestij tam anlamıyla bir felaket sakın bulaşmayın

      Sil
  24. Arkadaşlar; Adsız yorum yapmamızın sakıncası yok fakat yinede ad yada rumuz kullanırsak sevinirim.Tıpkı HBYS yazıları gibi bir çok konular tüm web kullanıcılarına açıktır ve dilediğinizce yazabilirsiniz.Fakat şirket adı kullanırken dikkatli olalım.Yakarsınız beni :))lakin misyonumuz öncelikli olarak objektiflik olduğuna göre blog her tür yoruma açıktır... ve açık kalacaktır...

    YanıtlaSil
  25. bir katkıda benden prestij software hbys yeni aldık ama sonra ben bir araştırdım ki LIS modülünde davalık olmuşlar... http://ventura.com.tr/prestijbilgisayardava.php bence bir göz atın....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) o karpuz daha olmamış olacak inş.

      Sil
  26. EES firmasının kendi LIS modülünün olduğunu yazmışsınız ancak EES, Prestij firmasının ürettiği(!!!) LIS sistemini kullanıyor.

    YanıtlaSil
  27. Bu doğrumu bilmiyorum? Prestij software "Ventura" yazılımın geliştirdiği LIS programı ile entegre çalışıyordu bundan 1-2 sene evvel.Prestij LIS yazdık biz deyince.Ventura yazılım bizim kaynak kodlarımızı çaldın diyerek Prestij hbys'ye dava açıyor.Net bilmiyorum ama sanırım dava devam ediyor.Böylece LIS departmanı oluşmuş oluyor. Ama EES, prestij lıs yazılımını tercih etmişmidir bilemem...

    Zira EES Web tabanlı, belkide sadece web servisleri kullanılıyordur.EES HBYS LIS modülünün olduğunu demolarında izlediğim için biliyorum.EES Şayet bu tür bir çözüm ortaklığı yapmışsa muhtemelen maliyeti düşük bulduğu için yapmıştır. EES HBYS çalışan bir hastanede Prestij HBYS tarafından sunulan bir LIS bence EES için pazarda kötü bir etki yaratacaktır.

    YanıtlaSil
  28. Esim yazılım bundan yaklaşık 1 sene önce Bursa'da iki hastanede birden çalışıyordu ve aynı anda iki hastaneden birden sözleşmesi fes edildi ve çıktılar bu hastaneler hangi hastanelerdi Serkan bey merak ettim

    YanıtlaSil
  29. 1 Sene önce değil yaklaşık 3 sene veya daha fazla süre önce, 2 değil 3 hastanenin otomasyonundan çıktı.Şaziye Rüştü Mudanya, Gemlik DH, Yenişehir DH...

    YanıtlaSil
  30. Barla Bilgisayarı tanıyan varmı? CureGate HBYS projeleri varmış, LIS dahil her modül kendilerininmiş.

    YanıtlaSil
  31. Barla Ankara firmasıdır, sağlık bakanlığıyla arası oldukça iyi olan bu firmanın özellikle satın alma modülü çok güzeldir.Örneğin KİK'ten ihalelere kayıt numarası alma olayını ilk bu yazılımda gördüm.Her modülün sorumlusu yazılımcısı ayrıdır.Profesyonel çalışırlar fakat aynı kulvardaki HBYS'ciler gibi yaygın değildirler.

    YanıtlaSil
  32. Serkan bey
    sıralamadaki EES yazılımın uzman kodrosu hakkında yaptınız yorum için yazıyorum ,hastanelrine LIS geliştiremeyecek durumdalar ve kadrolarıda gerçekten çok deneyimsiz, özellikle sahada ki çalışanlar. Ayrıca hbys de çok iyi durumda değil, savunma sanayisi yazılımı geliştirmek için gömülü sistemler yazmaları lazım , protokolleri hazır olan lab. cihazlarla haberleşemiyorlar. Sonuç olarak bence sıralamanız baştan savma...

    YanıtlaSil
  33. Web'deki en etkin HBYS topic'i olmuş :)
    Buraya yazan Yazılım firması personelleri de varsa,
    "onun şuyu var, bunun şusu yok" şeklindeki değerlendirmeleri bekleriz.
    Bir dönem Okul Yazılımları (Bilsa vs.) başına gelen Sağlık Yazılımlarının da başına gelirmi ? (Biliyorsanız daha önceki başarısız denemeleri de bilmek isterim)

    YanıtlaSil
  34. Yazım 18 haziran 2010 tarihinde yazılmış Sağlık sektörü bilişimi ve firmaları hakkında kısa paylaşımlarımdan ibarettir.Şuanda bu sıralama değişmiş olabilir.Zira HBYS üreticilerin faaliyetleri her Kamu HBYS hizmet ihalesi zamanı değişebilmektedir.Lakin bu sıralamanın o dönemde baştan savma olduğunu yansıtmaz...

    Ayrıca blog katılımcılarının Sağlık Sektöründeki yazılım değerlendirmelerine zafer bey'in baktığı noktadan bakmalarını temenni ediyorum.

    YanıtlaSil
  35. Yazılan bir proje sekörde yerine almaya başladıktan sonra Türkiye sınırları içerinde işin tadı kaçıyor. Bahsedilen Akgün , Fonet gibi firmaların sektörde nasıl mücadele edip , pazarlama stratejilerinin neye göre olduğunu çok iyi biliyorum. Teknik ve idari şartnemeleri , sağlık bakanlığının çerçeve ve ihale kurallarındaki açıkları kullanarak çok güzel bir şekilde kendi taraflarına çevirebiliyorlar. Malesef ki yukarıda sayılan firmaların hepsinin Ankara 'a sağlık bilgi işlem daire başkanlığından tutunda istatistik birimlerine kadar tanıdıkları var. Hal böyle olunca bir devlet hastanesinde hbys kullanan personelin program seçme gibi bir şansı kalmıyor. Olan sektöre yeni programlama teknolojileri ile girmeye çalışan firmalara oluyor. %100 web tabanlı yazılmış bir hbys ' ye kesinlikle saygım var. Asp.net tercihtir. Neden derseniz ;
    Asp.net ile ilgili döküman ve proje mimarisi oluşturmak daha stabil ve hızlı. Java kötü mü hayır ama , yavaş olduğunu düşünüyorum. Bir zamanlar hbys yazan firmalar mecbur java ile başladılar çünkü o zaman asp.net yoktu veya daha çok yeniydi.Asp.net ile hbys yazan bir firmanın ufacık bir dezavantajı var , IIS ' in windows sunucuda koşması. SAP , ERP kovalayan sağlam bir firma bir gün niyeti bozucak ve hbys konusunda büyük işler çıkaracağını düşünüyorum.
    Şuda bir gerçek ki sadece sunucu lisansı için java ile otomasyon yazılmaz.
    HBYS konusunda her türlü stratejik ve teknik sorularınızı cevaplıyabilirm .

    İyi çalışmalar

    kvbye@gmail.com

    YanıtlaSil
  36. Kesinlike haklısınız.Lütfen bu buna benzer konularla ilgili fikir alışverişi yapmak için bana ulaşın sanırım sizin mail adresini kullanılmıyor.

    YanıtlaSil
  37. Sayın Serkan Bey;

    Ben Portakal Yazılım’da çalışıyorum. Firmamızın hastanelerinden birinde çalışan bir arkadaşımızın; bu sayfada firmamızın isminin geçtiği ile ilgili bilgi vermesi ile sayfayı inceledim. Gerçekten sektörün şu andaki büyük firmaları hakkında güzel değerlendirmeler yapmışsınız. Ama ne yazık ki, yorum yapar gibi davranarak, firmalarının reklamlarını yapmak isteyen isimli ya da isimsiz cevaplar ile yazınızın ana fikri biraz kirletilmiş. Ucuz reklam peşinde koşmak ve diğer firmaları kötülemek yerine her yorum sahibi mensup olduğu firma ve programı hakkında güzel bilgiler verse daha faydalı olabilirdi.

    Ben burada reklamını ve tanıtımını gördüğüm firmalar hakkında yorum yazmak istemiyorum. Çoğu firmayı piyasada görüyorum. Bazılarının veritabanlarını programımıza aktardık, birçoğunu çalışırken gördük. İyisi de var, kötüsü de var. Web tabanlı olan programlardan da memnun olmayıp, programımıza geçen ve sonrasında çok mutlu olan kurumlar oldu. Ama hiçbir program için; diğer programlardan her yönden daha iyidir demek doğru değil. Her modülün kullanışlılığı her programda farklı. Bazen en kötü programın bile bazı modülleri, en iyi programlardan daha kullanışlı olabiliyor. En iyiyim diyen herhangi bir program da diğer programların yapamayacağı şeyleri yapmış değil.

    Firmaları eski firma yeni firma diye de değerlendirmek çok doğru değil. Çoğu yeni firma sektörün eski firmalarını birçok konuda geride bıraktı.

    Sanırım firmaları değerlendirirken, hizmet verdiği kurumların memnuniyetleri birinci kıstas olmalı. Çok fazla ihale alıp, sonra hastaneleri zor durumda bırakmış birçok firma var. Şu kadar hastanemiz var diyerek iyi firma olunmuyor. Ya da her modülünü farklı firmadan alıp, bizim bu kadar hastanemiz var demek de bu şekilde doğru değil. Zaten bu türlü firmaların web sayfalarına girdiğinizde, referanslarını sayfalarında yayınlamadığını görürsünüz.

    Bu kadar yazıdan sonra biraz da firmamızdan bahsedeyim. 2006 yılında kurulduktan sonra sektörde yaşıtımız olan firmalara göre çok hızlı ve istikrarlı büyüdük. Firmamız, sektörde Devlet Hastaneleri ve Özel Sağlık Kuruluşlarına aynı program ile hizmet veren birkaç firmadan biridir. Firmamızın Ormed isimli programı, gene kendi ürünümüz olan Portakal Framework ile yazılmış ve veri tabanı bağımsız olarak çalışmaktadır. Modüllerimizin tamamını kendimiz yazmış bulunmaktayız ve bu modüllerin tamamı aktif olarak kullanılmaktadır. Firmamız ile ilgili merak ettiğiniz şeyler varsa vaktim olduğu ölçüde cevaplandırmaya çalışırım.

    Konu ile ilgili herkesin olumlu katkıları, okuyanların bir fikir sahibi olmasını kolaylaştıracaktır.

    Hayırlı günler dilerim.

    Eren Mustafa KESDi
    Portakal Yazılım

    YanıtlaSil
  38. Sayın Eren Bey;
    Yazıya yorumunuzla katkınız için teşekkür ederim.Son yorumlara kadar HBYS firma ve üreticileri hakkında bilgileri halen sektör içinde bulunduğumdan paylaşma amacındayım.Eh tabii bazı firma çalışanlarıda, firmaları ile ilgili paylaşımlarına belirli ölçülerde katkı sağladılar,sağlıyorlar ...

    Ben portakal yazılımı yani sahada en azından Bursa bölgesinde hiç görmedim, ama sizinde bildiğiniz gibi sahanın sadakati bir şekilde yerini buluyor ve firmalar yaygınlıklarını arttırıyorlar.İhale ve satın alma süreçlerini, eski bir kamu hbys temsilcisi olduğum için iyi bilirim.Kamuda işlerini kolay halledebilen firmalarının yazılımlarınında ne olduğunuda az çok şahit olmuşumdur.

    Yazınızda verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim ve tanışmak isterim.

    Kolay Gelsin...

    YanıtlaSil
  39. 60 farklı kurumda programımız kullanılıyor. Bursa tarafında da özel bir sağlık kuruluşunda programımız çalışıyor. Dal merkezi olan bu kurum, devlet hastanesi gibi bütün modülleri aktif kullanmıyor. Kısmet olur da Bursa'da bir devlet hastanesinde çalışmaya başlarsak ya da Bursaya yolum düşerse sizi, ziyaret etmek isterim. Hem programımızı tanımış olursunuz, hem de kişisel olarak tanışıp, fikir alışverişinde bulunabiliriz.

    Tekrar teşekkür ederim.

    Hayırlı Günler

    Eren Mustafa Kesdi
    Portakal Yazılım
    www.portakalyazilim.com.tr

    YanıtlaSil
  40. 2005 ssk hastanesi iken sağlık bakanlığına devrolan bir hastanede çalışmaktayım. şuana kadar 3 firma ile çalıştık birçok firma demo yaptı az çok tanıdık firmaları çalıştığı kurumlarla görüştük. şunu gördüm en önemli olan destektir. proğram ne kadar iyi olsada kullanıcı hata ve istekleri sınırsızdır bu hatalara ve isteklere zamanında cevap verip çözüm üretmekle doğru orantılıdır, proğramın iyi yada kötü olması.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız HBYS'ler diğer sektörel programlara göre daha fazla geliştirme ve destek isteyen programlardır.Kamudaki sözleşmeler ve termin süreleri bunun içindir bu yüzden firmalar bu konuda yeteri kadar personel istihdam etmek zorundadırlar.Firmanız bunlara uyuyorsa ne güzel.

      Sil
    2. çok haklısınız...

      Sil
  41. merhaba,yeni acilacak bir hastanenin hbys sorumlusu olacagim bilgisayar muh yeni mezun oldum, hbys konusunda hic bir tecrubem yok,sadece ise baslamadan bilgi ediniyorum su an, hbys yonetmek ne kadar zordur,veya kolay midir,neler bilmek gerekir, nelere dikkat edilmesi gerekir, ve en onemlisi bu konuda pek bilgi sahibi degilken isi ogrenmek ne ortalama ne kadar bir zaman alir?

    YanıtlaSil
  42. Bunu bu blogta bir kaç kelimede nasıl anlatırız bilmem ama mail adresinizi konunun altına yardım isteğinizi yineleyerek gönderin ki diğer arkadaşlarımızda size yardım etmeyi isteyebilirler

    Hayırlı olsun...

    YanıtlaSil
  43. merhaba,yeni acilacak bir hastanenin hbys sorumlusu olacagim bilgisayar muh yeni mezun oldum, hbys konusunda hic bir tecrubem yok,sadece ise baslamadan bilgi ediniyorum su an, hbys yonetmek ne kadar zordur,veya kolay midir,neler bilmek gerekir, nelere dikkat edilmesi gerekir, ve en onemlisi bu konuda pek bilgi sahibi degilken isi ogrenmek ne ortalama ne kadar bir zaman alir?

    nurullahgenc@gmail.com

    YanıtlaSil
  44. Bir arkadaşın dediği gibi 3-5 kuruma hizmet sunan bazı firmaların isimlerinin bu yazıda olması benimde tuhafıma gitti...HBYS konusunda oldukça deneyimliyim ve şuan Eroğlu Yazılım(ENLİL)otomasyon sistemini kullanmaktayız hastanemizde ve kesinlikle bugüne kadar kullandığımız en sorunsuz en başarılı sistem...

    YanıtlaSil
  45. Enlil - Eroğlu Eskişehir memleketimin geliştirdiği güzel bir yazılım bu yazılımı gördüm birebir çalıştığı lokasyonda ve açıkcası Eroğlu Hbys bu liste içerisindedir . Lakin tarihi göz önünde bulundurunuz.Eroğlu firmasını yakından izliyorum ve kullanıcı memnuniyetlerinide idari departmanlardan duymaktayım.

    Kolay Gelsin....

    YanıtlaSil
  46. Keşke "Adsız" blog okuyucusu adınızıda yazmış olsaydınızda sizi tanıma, tanıtma fırsatı bulabilseydim...

    Size Cevaben;
    Ben ve Prestij yazılımı kötülemek! Zamanında iş başvurusu yaptığım ve cidden o dönemde bünyesinde harika işler yapabilirim diye düşündüğüm bir firmayı neden kötülemek isteyeyim ki? Halen sektörde çalışan arkadaşlarımıza Prestijde çalışın iyi firmadır diye yönlendiriyor olmama rağmen... Yukarıda Prestij yazılım hakkında yazılmış bana ait tek kötü bir cümle yoktur.Ben bildiğim ölçüde yazdım.Firmanızın konumu durumunu bloguma katılan kişilerin yazdıkları kadardır.Ben yeni bilgiler eklemiş değilim.Gayet ilginç ki iş başvurusu yaptığım bir firmanın yetkilisi benim bloguma gelecek yazılanları okuyacak ve benim Prestij Software firmasına beni işe alın diye yalvardığımı yazıcak...Capitalizm nereye varıyor üstadım....Bir firma bir personelle çalışmak istemeyebilir aynı şekilde bir personelde bir firma ile çalışmayı dileyebilir.Size göre ölçü sanırım şudur ben "Prestij Software" Bursa için iş başvurusu yaparak zavallı olmuş oluyorum, fakat sizde beni daha önce Esim Yazılımda çalıştığım için işe almaktan çekindiğiniz için en iyi firma oluyorsunuz?

    Bakınız ki ben yorumları denetleyebilme ve istediklerimi yayınlayabilme konforuna sahibim.Sizin bizim seviyemize düştüğünüze sevindiğimden yazınızıda aynen bu blog altında yayınlıyorum.Sizin dediğiniz gibi olsaydı ve ben Prestij yazılımı kötülemek isteseydim yorumunuzu yayınlamak istemeyebilirdim.Hatta böylede bir niyetim olsaydı.Sizin benim hakkımda düşündüğünüz gibi "Esim'in adamı" olarak önce Esim Yazılımı överek anlatır Prestij ile Esim Yazılım arasındaki husumet konularını yazardım.Bunu hiç bir yerde hiç bir zaman yapmamış olmama, fakat geçmişte söylemediklerimin faturasını bana kesmenize rağmen!

    Sonuç itibari ile büyümeye çalışan her firma belirli eleştireler alır.Burada yazılanlar benim olsun olmasın birer eleştiridir.Böyle algılayın ki kişilik haklarına saygılı olabilesiniz.Sizinle hiç çalışmamış olmamıza rağmen hala sizin çalışanlarınızla kamu ihalelerine giriyorum ve gireceğim...Şimdi öyle bir cevap yazın ki sizinle karşılaştığımızda "merhaba, nasılsınız" diyebilelim...

    YanıtlaSil
  47. ben programın kullanan tarafındayım.. isim verip rencide etmek istemiyorum kimseyi ama yani türkiyede bu işin gerçekten rezil durumda olduğunu düşünüyorum... ve kullanıcı tarafının tüm kadroları (doktor sekreter mutemed vs vs) ile birlikte bu program zırvalarına ses çıkarmadan işleri yapmaya çalışmalarına anlam veremiyorum gerçekten... (kullanıcının istediğini takılmadan yapan hata vermeyen çökmeyen kullanıcının istediği gibi şekil alabilen program var ise ona sözüm yok ve yazanı takdir ediyorum)
    programlama konusu program yazacak kadar bilmediğim bir konu ama beta testing diye birşey olduğunu biliyorum.. ama bizim hbys Allah'a emanet gidiyor... program hiç çökmüyorsa günde 4 kez çöküyor... programı (artık temeli 1995te mi yazılmış nedir) yazan amca yazmış yerine birileri geçmiş mi onu da bilmiyorum ama şimdiki kontrol etmesi gerekenler de programın ne zaman nerede ne yapınca nasıl davranacağını tamamen kaderine terketmişler... yani benim anlamadığım 15mb'civarında bir boyutla indirdiğim firefox ile yazdığım mailin içindeki 10kblık veri amerikanın mı avrupanın mı artık serveri her neredeyse oranın bir ucuna aynı hastanenin internet hizmeti ile 0.2 sn de kaydolabiliyorken bu; toplamda 300mb'ı bulan hbys zırvasına topu hepi 500 karakterlik (kb değil)veriyi 10sn de kaydedemiyorsak ve program çöküyorsa ya siz başarılı program nedir bilmiyorsunuz ya da o mail kaydedilmiyor oralara biyerlere...
    çok doluyum bildiğiniz gibi değil...
    archivist@doctor.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizinle tanışma fırsatımız oldu bir kaç mail yoluylada olsa sorunlarınızı almıştım.Fakat blog okurlarınıda bilgilendirmek adına buraya birşeyler yazmam gerekli...

      Aslın kullandığınız program kötü bir program değil ve açıkcası otomasyon firmanızın çok ciddi bir üniversite hastanesi deneyimi var.Sorununuzun büyük bir kısmının network yani teknik alt yapınızdan kaynaklandığını düşünüyorum.Ama elbette gözlemci olarak görüşleriniz oldukça değerli benim için...

      Sil
  48. Merhaba Arkadaşlar;Hastanemizde Maslak bilgi işlemin kurmuş olduğu panates proğramı kullanılmaktadır bundan öncesinde çözüm,enlil(eroğlu)akgün solvent proğramlarını kullandık. maddi olarak diğer proğramlardan daha ucuz ve destek konusunda diğer büyük firmalardan daha mükemmel destek alıyoruz şu an çok panates proğramından MASLAK firmasından çok memnunuz ve tüm hastane yetkililerine tavsiye ederim.

    YanıtlaSil
  49. Aslına bakarsanız bu blog yazısı artık gerçekten asıl amacına hizmet etmeye başlamıştır.Zira bizler sistem kuran yada bu yazılımları pazarlayan ve faydalı olabilecek hizmetleri vermeye çalışan bilişim çalışanlarından ibaretiz.Son kullanıcıların bloga katkılarından dolayı teşekkür ederim...

    Ve şunuda kabul etmeliyiz ki temsil ettiğimiz HBYS kurulumundan hemen sonra verdiğimiz eğitimler destek yada diğer özverili çalışmalar sonrasında topu hep son kullanıcılara atarız.Bu bir hastanede hangi bölüm olursa olsun.Birşeyler ters gittiğindede mutlaka bir departman seçer ve kalifikasyonlarını daha üst idari kısımlarla oturur konuşuruz.Yani kısacası bizim HBYS lerimizin hepsi sorunsuzdur harikadır, fakat kullanıcı hatası vardır.Deriz yada demek zorundayızdır.Bu anlamda yapılan son kullanıcı yorumları ve aldığım mailler ayrıca ciddi bir bencmarking yapmamızada neden olmaktadır.Katkılarınızın devamını bekliyorum

    Kolay Gelsin...

    YanıtlaSil
  50. Düzce üniverstesinde personelim Eroğlu HBYS si kullandık ancak çok yavaş ve her güncellemede sorun yaşadığımız bir sistemdi değiştirmek zorunda kaldık.

    YanıtlaSil
  51. hangi sisteme geçtiniz ve şu an memnun musunuz?

    YanıtlaSil
  52. peki en iyi hbys seçim kriterleri için check list nedir? yazılım seçme sürecinde erp-mrp-crm bildiğimiz checklist hbys için varmıdır?
    paylaşımlarınız için teşekkürler

    YanıtlaSil
  53. Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki Ventura'nın web sayfasında yazanlar Ventura'nın şahsi görüşleri değildir. Mahkemenin resmi bilirkişi raporlarıdır. Bu raporların ilkine Prestij tarafından itiraz edilmiş, ikinci rapor ise birinciden daha net ifadeler kullanılmıştır. Her iki bilirkişi raporu da özü itibari ile aynı şeyleri ifade etmektedir. Dava Ağustos 2012 itibari ile devam etmektedir. Kullanılan ifadelerle ilgili alıntılar

    http://www.ventura.com.tr/index.php/component/content/article/47-haberler/183-prestij-bilgisayarn-alisi-kopyalamasyla-ilgili-savmza-ilikin-mahkemenin-tespit-karar

    adresinden de görülebilir.

    Ventura hiçbir zaman kaynak kodlarının çalındığını iddia etmemiştir, aynı arayüze sahip, aynı şekilde görülen bir yazılımın klonlanmasının rekabete aykırı olduğunu söylemiştir. Dolayısı ile bizim iddiamız bilirkişi raporları ile uygunluk içerisindendir.Bu açıdan da burada yazılan "hiçbir derdi yoktur" doğru bir ifade tarzı değildir. Ortada bir "dert" olduğu için dava açılmıştır. Bilirkişi ifadesi ile "...çok daha az emek sarf edilerek ve karşı yanla mukayese edildiğinde çok daha ucuza geliştirilmiş..." yazılımın da ne kadar "helal" olduğu inançla, ne kadar da "alın akı" olduğu da etik değerlerle ilgili bir durumdur.


    Dava lehimize sonuçlandıktan sonra hiç kuşku yok ki bu yazılımı satın alan diğer HBYS firması da bu davanın sonuçlarından etkilenecektir.

    YanıtlaSil
  54. üstadım şu an yapı olarak dağınık ve büyük bir yapıya sahip olan bir üniversite hastanesinde önerebileceğiniz hızlı sorunsuz çalışan,öğretim üylerinin hasta vizitleri sırasınde gerektiğinde iPad veya iphone gibi cihazlardanda hasta hakkında bilgi edinebileceği,PACS si sorunsuz çalışan eczane ,satın alma, ambar ve diğer labarutuvar mödülleri olan teknik ekibi güzel bir firma önerebilirmisiniz. Şimdiden tşkr ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Önerim tüm firmaları çağırıp yoğun bir demo toplantıları düzenlemeniz.Zaten sonraki süreçte elma ile armutlar birbirinden, işi kullanan kişiler yani kullanıcılar tarafından ayırt edilebiliyor.Bu süreç uzun olsada en doğru sonucu üreten çalışma şimdilik bu.Bir firma adı söylemek reklam olur,biz sorunlar üzerinden paylaşarak idari ekiplerin sahadaki durumu görmelerini sağlamaya çalışıyoruz.

      Sil
    2. Barla yazılım grubunun ürettiği CureGate projesini görmenizi tavsiye ederim. Kolay gelsin

      Sil
  55. güzel yorumlar ve güzel fikirler ortaya atılmış ancak ben esim yazılımı inceledim, çok bir şey göremedim açıkçası, EES yi de inceledim ancak user friend değil.Bence yazılımlar İnnovative olmalılar ki değişime açık olmalılar böylece kullanıcı taleplerini hızlı bir biçimde değerlendirip sonuçlandırabilirler.
    diğer söyleyeceğim şeyde web tabanlı yazılımlar hakkındaki düşünceleriniz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz.Şahsen ben bir kullanıcı olarak bir exe çalıştırarak programa girmek istemiyorum, chrome la explorer la firefoxla çalışabilmeli ve dünyanın her yerinden bunu sağlayabilmelisiniz.

    YanıtlaSil
  56. Ümit bey merhaba; öncelikle yorumunuz ve konuya katkınız için teşekkürler...Bana göre üzerinde tartıştığımız özel sektör HBYS yazılım ürünlerinin özelliklerini, önümüzdeki 5-10 yıllık bir süre sonrasında Sağlık bakanlığının geliştirdiği ve kullanıma sunacağı yazılım için yorumlar yapmaya başlayacağız.Benim öngörüm Bakanlığın medula icadı ile bunun alt yapısını çok önceden oluşturduğu bir yazılımı metazori ile kurumların kullanımına açacaktır.Elbette burada Hastane yönetimlerinin CEO mantalitesi ile çalıştırımaya karar verilmeside etkili olacaktır hatta bu tür bir tek elden program gereksinim haline gelecektir.Şuan bile çkys mkys ve ne kadar bys varsa bakanlıkların elindeki çekirdek sistemlerle devam ediyor zaten.En son benim hatırladığım EBYS bile kurumların dökümanları üzerinde kontrolü sağlayan bir yapı üzerinde çalışıyor.Hal böyle iken üreticeler için zorlaşacak maliyet ve kar etme zorunluğu eskiden ihalelerde oluşan firma kuyruklarını azaltacaktır.Bu iş en yazılım üretenlerden çok en az fiyatı veren firmaların eline geçtikçe bu HBYS işi tüm kurumları zor duruma düşürecek, buradada bakanlık devreye mutlaka girecektir.
    Aile hekimliği yazılımını bunun bir provası olarak görebiliriz mesela, sonu hüsran bile olsa.

    Esim yazılımın son halini görmeyeli uzun zaman oldu.Fakat eski mesai arkadaşlarımız orada halen çalışıyorlar ve onlardan duyduğum şimdiki programın çok daha fazla geliştirildiği ve katman olarakta bir çok değişikliğin olduğu yönündedir.Ben Esim yazılımı şurada ayırıyorum HBYS konusunda, tercih windows teknolojileri kullanılarak web tabanlı bir yazılım gereksinimi ise IIS- MSQL-CSharp-VB.Net NF. bu işi benim bildiğim tek Esim yazılım yapıyor.Diğer üreticiler kötü değiller ama windowsla çalışan sadece Esim benim bildiğim kadarıyla.Bu bir HBYS için artı veya eksimidir.Konusua girersek tartışacağımız teknik yönler oluyor yani. Windows mu Linux tabanlı sistemler mi daha çok özelliklidirler ? bu bambaşka bir blog konusu olurdu.

    Evet şahsen benimde görüşüm exe'ninde artık dos gibi tarihteki yerini alması gerekliliğidir. Fakat sizin bahsettiğiniz browser desteği konusu başka bir olay. Exenin platforma bağımlılığı yanında bir web yazılımın browser görünümü daha basit ve pekte kayda değer bir eksiklik değildir bence.Ve gayet kolay desteklenmesi sağlanabilir.

    Tekrar teşekkürler.

    YanıtlaSil
  57. ''üstadım şu an yapı olarak dağınık ve büyük bir yapıya sahip olan bir üniversite hastanesinde önerebileceğiniz hızlı sorunsuz çalışan,öğretim üylerinin hasta vizitleri sırasınde gerektiğinde iPad veya iphone gibi cihazlardanda hasta hakkında bilgi edinebileceği,PACS si sorunsuz çalışan eczane ,satın alma, ambar ve diğer labarutuvar mödülleri olan teknik ekibi güzel bir firma önerebilirmisiniz. Şimdiden tşkr ederim.''

    Sisoft Firması ile görüşmenizi tavsiye ederim. Mobil alanda birçok ödülleride mevcuttur.

    YanıtlaSil
  58. 007

    Bizmed özel hastane yazılımı. Şirket adı Sinerji bilişim. Özellikle özel hastaneler için kesinlikle öneririm. Bende referanslarındaki bir hastanenin yöneticisiyim.

    YanıtlaSil
  59. Konumu ve uzunluğu gereği asla sağlıklı bir değerlendirme olmayacak, iyi niyetli olsa da yüzeysel kalmaya mahkum şu ufacık yazıya dahi gelen cevaplardan, hbys neden sektörün ne kadar karman çorman, bakkal defterinden hallice bir yapıda olduğunu anlamamak hiç güç değil. sözün özü.
    1. hbys hastanenin asli unsuru değildir ve hiç bir zaman olmayacaktır.
    2. sgk , sağlıknet , öss prov. bağlantılarını oturtmuş bütün yazılımlar arasında fark minördür. eninde sonunda aynı işi görmektedir.

    YanıtlaSil
  60. Şu ufacık yazıya benzer birden fazla hbys sektör yazısı var blogda.İki yıl önce yazılan bu yazı hiç yazılmamış olsaydı, şuan sizinki dahil değerli yorumların hiç birini alt alta göremeyecektik.

    Ancak konuya bir hastane yöneticisi gözüyle baktığınız yorumunuzdan belli oluyor.Buda aslında hastane yönecilerinin HBYS yazılımları konusunda "maliyet dışındaki katma değerler hususunda" daha fazla bilinçli olmaları gerektiğini düşünmeme neden oluyor.

    YanıtlaSil
  61. Merhabalar,

    hangi hastanede hangi hbys kullanıldığında dair bir çalışma yapmaya çalışıyorum. Yardımcı olabilecek bir arkadaşımız var mı acaba? Özellikle yazınızda belirttiğiniz HBYS firmalarının hangi hastanelerde aktif olduğunu merak ediyorum. Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.

    İyi çalışmalar...

    YanıtlaSil
  62. Akgün için neden pişmansınız tam olarak sebeleri neler.

    YanıtlaSil
  63. Serkan Bey siz sadece bağınız olduğu kutuluşları yazmışsınız türkiyede 200 tane HBYS yazılımı var her hastanenin bilgi işlemcileri ile konuşmadan böyle bir blog yapmanızı kınıyorum.Siz sadece kendi reklamınızı yapıyorsunuz. Hangi hastanelerin ne durumda olduğunu o hastaneler hangi aşamalarda nasıl alındığını bilen biri olarak şunu söylim size. Bu iş sizin işiniz değil.Değerlendirme yapamazsınız.En iyi yazılım olan firmanın bile nerelerde rezil olduğunu yasaklı duruma düştüğünü çok iyi bilir herkes. Dolayısı ile araştırmadan eksik bilgi ile açılan bir blog sadece sizin kalitenizi düşürür.

    YanıtlaSil
  64. Merhaba,
    Ben de bu sektör içinde çalışan birisi olarak bir kaç kısa bilgi vermek istiyorum.Yazılım firmalarının piyasaya adaptasyonu tam anlamıyla var gibi görünebilir.Yada kullanıcıların sorun yaşamıyoruz söylemleri sorunların ne kadarından haberdar olduklarıyla nitelendirilebilir.Kısaca durum şu şekilde bir çok yazılım firmasının sağlık yönetim sistemine adaptasyon geçmişi çok fazla olmamakla birlikte yukarıdaki firmalarda ve liste de olmayan bir çok yazılımda PACS gibi önemli saydığınız modülleri 2 sene öncesi yazılmış olduğunu biliyorum,ayrıca yine birçok yazılım firmasının veritabanı yapılarının (hala!!!) berbat durumda olduğunu incelemelerimde gördüm tablolar arası bağlantıların olmaması,verilerin uygun formatta tutulmaması,modüllerin varmış gibi pazarlanması,ekran tasarımlarıyla firmaların kandırılması,gibi birçok durum söz konusu bence tek başına veritabanı yönetimi yeterli bir kriterdir.Bir sağlık kuruluşunda hasta bilgilerinin tutulmasından önemli ne olabilir.İsim vermicem son incelediğim 10'a yakın HBYS programı berbat durumda bir veritabanına sahip(Yıl:2013),(listenizde mevcut!!),bu noktada aslında hastanelerin bilgi işlem sorumlusuyla bunu çözmeleri pek mümkün değil gibi, varsa yazılım danışma firmalarından yardım almaları gerekiyor ama iddialı olduğunu düşünen birçok bilgi işlem sorumlusu arkadaş bu işi bildiğini düşünüyor ve yardım almak yerine iddialı bir pazarlamacıya yenik düşüp sonrasında hata yaptığını kabul edemeden yazılımı kullanmaya devam ediyor çünkü maliyet sorunu var:),Bu nokta da belki Bakanlık bir kurum oluşturup bir kalite standardı oluşturabilir dicem ama işin için de siyaset var:)Bilimle oynanabilir:)Benim bu yazıdaki amacım aslında şu, çok iyiymiş gibi görünen bir çok yazılım firmasının iyi bir pazarlama ile koskoca bir şehrin hasta verilerini berbat şekilde tutması saçma sapan kriterlerle satış yapmasının artık önüne geçilebilmeli,bir hbys alınırken kriterleriniz ekran görüntüleri,esnek kullanım olabilir ama ana kriterleriniz bu olmamalı,bir yazılım danışma firmasından yardım almanız en iyi yöntem olacaktır bu konuda,Yazılımı aldıktan sonra neler olabilir,
    - Destek alamayabilirsiniz.
    -Ek geliştirmeler ve Bakanlık güncellemelerini yazılımınız uygun zaman da sağlayamayabilir,
    -Verileriniz uygun tutulmuyor olabilir,tablolar arası bağlantılar yazılım standardında olmayabilir,
    -Yazılım hızlı çalışabilir ama unutmayın Enter'a basınca imleç bir alt satıra geçer,Enter tuşunun bu hızına fit olmayın,sonra raporlarınızda bu hızlılık değilde arka plandaki yazılımın işleyişi size daha çok lazım olacaktır.
    -Çok ucuz diye aldığınız bir yazılım verdiğiniz parayı çöpe atmanız anlamına gelebilir,çok fazlasıda öyle,kriter para olmamalı
    -Raporlama kriter değildir,çünkü ihtiyaç dahilinde 1 gün içerisinde tasarlanabilir yeni ekranlar yapılır,grafiklerle kullanıcılar kandırılır.Burda önemli olan yazılımın veritabanı hakimiyeti ve işlevselliğidir.

    Size tek tavsiyem,çok profesyonel olduğunuzu bir kenara bırakıp bir yazılım danışma firmasından yardım almanız.

    Teşekkürler.kolay gelsin...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğru ve güzel tespitleriniz için teşekkürler.

      Sil
  65. Ankara Solvent ' de başarılı. Malesef; Hasta orderi bile olmayan bir sürü programı liste başı olmuş..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Solventin neden başarılı olduğunu düşünüyorsunuz?

      Sil
  66. AKGÜN HBYS PROĞRAMI ÇOK KALİTELİ KESİNLİKLE 1 NUMARALI PROĞRAM NEDEN DERSENİZ ÇÜNKÜ KULLANIMI ÇOK ÇOK KOLAY İNSANI GERÇEKTEN YORMAYAN ARTI HIZLI VE SERİ SAMİMİYETİMLE SÖYLÜYORUM İNSANIN GERÇEKTE ZEVKLE ÇALIŞABİLECEĞİ PROĞRAM HERKESE % 100 TAVSİYE EDEBİLECEĞİM PROĞRAM

    YanıtlaSil
  67. Kul hakkı yiyen insan helalden ne anlar.......yalan dolan kul hakkı hepsi sizde........yürü lan burdan..............................

    YanıtlaSil
  68. Hocam bursa bölgesinde 2 hastanenin yazılım desteğini sağlayan solvent hakkında yorumlarınız nedir.2 hastanede çok sancılı donem geçirtiyorlar.kendilerine sorarsanız alanlarında öncüler.bırakın web tabanı aynı anda 2 bilgisayardan bir programı açamıyorsunuz.tecrubeli elamanları yok ne istediğimizi anlatamıyoruz.değerli görüş ve önerilerinizi bekliyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bursa'yı ben çok severim arada gidip geliyorum fakat malesef ki artık orada yaşamıyorum. Benim Bursa'da bulunduğum zamanlarda da Solvent firmasını Devlet hastanelerinin hiç birinde çalıştığını ne gördüm nede duydum.

      Ben bugüne değin Türkiye'nin en önemli HBYS firmalarıyla görüşmüş,çalışmış hatta bazılarında farklı pızsiyonlarda bordrolu olarak görev almış ve bugün bile bazı özel yurtdışı projeleri için bu firmalardan destek talebinde bulunabilecek iş geliştirebilecek durumdayım. Buna rağmen Solvent'le hiç görüşmedim ve yazılımlarının durumunuda bilmiyorum.

      Ama şöyle bir ölçü koyabiliriz !
      Eğer Bursa gibi bir bölgede şayet özel hastane değilde Devlet hastanesiyse bu 2 hastane, o firmaya biraz zaman verin. Çünkü bu firma bu bölgeye talip olmuş ve enerjisini oraya yoğunlaştıracak demektir ve zamanla bu tür pürüzleri aşacaktır. Tecrübeli IT elemanı bulmak ve onları koordine etmek herzaman çok güçtür sağlık bilişimi sektöründe. Bursa bana kalırsa Marmara bölgesinde kilit bir kale konumundadır, sanırım idealist bir firmayla karşı karşıyasınız, Hem o bölgede daha eskiden aktif olan bir firmaya rağmen orada iseler ! bence sizi anlayabilecekleri pozisyonu bu firmayı destekleyerek getirin. Zira yazdıklarınızdan kullanıcı tarafında olduğunuzu düşünüyorum.

      Solvent'le görüşme fırsatım olursa sizde bana mail ile ulaşır bu hastanelerle ilgili bilgileri gönderirseniz ben ve diğer bu blogu izleyenler faydalanabilirler...

      Kolay gelsin.

      Sil
    2. solvent bursadaki bir hastanede 9 yıldır diğerindede 5 yıldır hizmet vermekte sizce bir sıkıntı olsa veya sorun olsa bu kadar uzun süreler bir hbys firmasının çalışmasına ne değişen yönetimleri nede genel sekreterlik yetkilileri izin veririrmiydi ? yeni yıl ihalesinde ise bursadaki hastane sayısını 3 e katlamış durumda pardus projesine ve web projesine TÜBİTAK nezdinde de başvuruları ve geliştirmeye desteği olan bir firmadan bahsediyoruz.

      Sil
  69. Buradaki verilen firmaların tamamı ağırlıklı olarak kamu hastaneleri ile çalışanlar. Türkiye'de 250 civarı HBYS yazan firma var. Özel sektör ağırlıklı çalışanlarında listede olması gerekir diye düşünüyorum.

    YanıtlaSil
  70. Fonet'in hastanemizin ihalesini aldığı güne lanet olsun. Mutemetliği canından bezdirdi.

    YanıtlaSil
  71. Web Tabanlı Tek Veritabanı Tam Entegre HBYS sistemi ile komple 16 hastaneyi birbirine bağlayan prestij yazılıma teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şu teşekkür ettiğiniz firma 33 hastanesi aynı gün duran siber saldırıya uğrayan, pardon web tabanlı tam entegre yani aynı günde 50 hastanesinin veritabanı internette yayınlanan firma mı?

      Sil
    2. Geçen gün okudum bende haberi, açıkcası merakta ediyorum hangi firma vardı içerde bilgisi olan varmı ? zaten şöyle olmuyormu, bir ton güvenlik duvarı sat Hastaneye (donanımsal veya yazılımsal) parayı al kur yada kurmayı becereme, yada bilgi işlem uzmanı diye koyduğun adam bunu bozsun firma için söylüyorum.Sıkışınca Siber saldırı var, biri bizimle uğraşıyor diye açıklama yap...

      Sil
  72. Kadir
    Istanbulda bir hastanede otomasyon sorumlusuyum burada adi gecen firmalarin cogu ile gorustum ve yeni bir acik ihaleye yapmayi planliyoruz. Adi gecen bazi firmalar gercekten berbat bir sekildeler. Cogu istatistik vermekten habersiz. Ozellikle hastanelerin para kazandiklari gelir gibi konularda yetersizler. Ben bir firmadan aylik olrak klinik veri alip hangi konularada gelirimi arttirmam gerektigini verimlilik kriterleri icin onemli olan e nabiz vetilerimin tam gittigini gormek isterim. Özellikle de hasta hastaneye girdigi dk itibari ile taburculiguna kadar hic sorun yasamadan hbysden gecmelidir. Veri datalarina hic girmek istemiyorum zaten duzgun tutan gormedim. Vem kurallarini yapiyoruz diyenleride bilirim sonra hasta LIS verileri internette dolasiyor. Yani kisacasi hbys firmalari cagi yakalamakta zorlaniyorlar. Sizden ricam yeni yapacağım acik ihalr icin davet edecegim oracle veri tabanli ve web mimariye sahip firmalari bana mail etmeniz.
    Kadirdemirftr@gmail.com

    YanıtlaSil
  73. Kadir
    Istanbulda bir hastanede otomasyon sorumlusuyum burada adi gecen firmalarin cogu ile gorustum ve yeni bir acik ihaleye yapmayi planliyoruz. Adi gecen bazi firmalar gercekten berbat bir sekildeler. Cogu istatistik vermekten habersiz. Ozellikle hastanelerin para kazandiklari gelir gibi konularda yetersizler. Ben bir firmadan aylik olrak klinik veri alip hangi konularada gelirimi arttirmam gerektigini verimlilik kriterleri icin onemli olan e nabiz vetilerimin tam gittigini gormek isterim. Özellikle de hasta hastaneye girdigi dk itibari ile taburculiguna kadar hic sorun yasamadan hbysden gecmelidir. Veri datalarina hic girmek istemiyorum zaten duzgun tutan gormedim. Vem kurallarini yapiyoruz diyenleride bilirim sonra hasta LIS verileri internette dolasiyor. Yani kisacasi hbys firmalari cagi yakalamakta zorlaniyorlar. Sizden ricam yeni yapacağım acik ihalr icin davet edecegim oracle veri tabanli ve web mimariye sahip firmalari bana mail etmeniz.
    Kadirdemirftr@gmail.com

    YanıtlaSil
  74. Kardelen Yazılım firması hakkında yorum göremedim... Oysa günümüzde en popiler HBYS firması.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kardelen Evet ! En sevdiğim şehir olan ve yaşama fırsatı da elde ettiğim güzel şehir Mersin'den çıkmış bir yazılım firmasıdır. Ben bu blog yazısı yazdığımda Kardelen varmıydı bilmiyorum.Ama doğrudur şuan yaygın olduklarını duyuyorum. Başarılar dilerim ekiplerine..

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Firebird SQL Table oluşturma ve SQL komutları

2 nci  Firebird SQL veritabanı blogunda bu kez mevcut Firebird veritabanına ISQL ile bağlanmayı veritabanı nesnelerini oluşturmayı (create table), Kayıt eklemeyi (ınsert) ve kayıtları izlemeyi (show) ile önemli SQL komutlarını anlatmaya çalışacağım...

Asp.Net Access veritabanina resim ve nesne kaydetmek OLE Nesnesi

Ms Access ile ilgili geçmiş yazılarım arasında biraz vakit geçirmişseniz, Ms Access form uygulamaları yada veritabanı olarak kullanmayı sevdiğimi anlamışsınızdır. Birazdan size anlatmaya çalışacağım konu Ms Access veritabanı olarak kullandığımız bir Asp.Net Web projesinde resimleri ve dosyaları paket halinde veritabanının içine gömmek olacak.Neden bilmiyorum bu konuda Türkçe kaynak yok, merak etmeyin bu yazı size iyi gelecek...

Firebird Veritabanı Nedir ? Nasıl Kullanılır

Firebird ücretsiz veritabanı kullanmaya ne dersiniz.Üstelik hiç bir süre ve veri sınırı olmadan kulağa hoş geliyor değilmi.Bu Blogta Borland açık kaynak interbase 6 sürümünden sonra ortaya çıkmış ve gelişimini sürekli sürdürmüş Firebird veritabanına bir göz atıcaz. İnternet üzerinde Firebird ile kaynağa çok sık rastlamazsınız artık bu blogtan Firebird ile ilgili bilgileri takip edebilirsiniz...