Ana içeriğe atla

Asp.Net ve Ms Access Veritabanı kullanımı

Ajax kontrolleri bloglarına devam edeceğim,bu blog ve bundan sonraki bir kaç blogtada veritabanı ile ilgili işlemlerinede yer vermek lazım diye düşündüm.Sırasıyla Access,MsSql ve MySql veritabanı tiplerine bağlantı,kayıt ve sorgulamaları ile ilgili basit bilgiler paylaşacağım.
Gayet uzun olacak bu blogun sonuna kadar okumaya devam ettiğinizde artık Ms Access veritabanınızı Asp.net web sayfalarınızda kullanmaya verilerinizi kaydetmeye hemen başlayabileceksiniz.Bu işin dahada uzun terimleri, tanımları varsada bunları ara bloglarda anlatmaya niyetliyim.Örneğin bir veritabanı tasarımı konusunu,arayüzleri, iş katmanları gibi detayları, bu anlatacağım uygulamadan sonra yine buradan okuyabilirsiniz.
Başlık şu olmalı :Asp.Net web sayfamızda,  Ms Access 2007 kullanarak Visual Basic.Net kodlarıyla bağlantı kurup, veriler eklemek.
Access hala bir çok web sitesinde kullanılmaya devam edilmekte, bence akıllıca dizayn edilirse Access verilerinizi 2 Gb ve ötesinde sorunda çıkarmaz.
1-) İlk adım elbette veritabanı tasarımınızdır.
Bu örnek için hazırladığım Ms Access veritabanı adı SampleDatabase dir.İçerisinde ise SampleText adında bir tablo bulunmakta ve tablo içerisindede yukarıda gördüğünüz veri türleri ile SampleText ve SampleMultiText alanları var.
2-) Bu Ms Access veritabanınızı projeniz içinde AppData klasörü içinde olması gerekli ayrıca web.config dosyamızdada aşağıdaki düzenlemeyi yapmalıyız.
<connectionStrings>
        <add name="SamplesDatabaseConnectionString" connectionString="Provider=Microsoft.ACE.OLEDB.12.0;Data Source=|DataDirectory|\SamplesDatabase.accdb;Persist Security Info=True"
            providerName="System.Data.OleDb" />
</connectionStrings>
3-) Verileri girmek için bir web forma ihtiyacımız vardı onuda şu şekilde hazırladım.
Dikkat ediniz: TextBox ID leri veritabanımın içeriğindeki alanlarla aynı isimdeler.Bunların dışında SampleSave adında birde button form içinde hazır.Bu kod blogu bana şu şekilde bir form alanı verecektir.
4-) Bu görüntüyü sağladığım web sayfamın Code Behind kısmında artık Access bağlantımı ve verilerimi girmek için gerekli kodları yazmam lazım.Sırasıyla dikkatlice okuyunuz.Ben kod aralarını bölerek anlatmak için çizgiler çekeceğim, kopyala yapıştır yaparsanız bunları dikkate alınız.
'---------------------------------------------- 
Imports System.Data
Imports System.Data.OleDb
Imports System.IO
'------Bu sınıfların ımport edilmesi gerekli
Partial Class SampleTextSaves
    Inherits System.Web.UI.Page
    Dim connStr As String = "Provider=Microsoft.ACE.OLEDB.12.0;Data Source=" & Server.MapPath("App_Data/SamplesDatabase.accdb")
    Dim myAccessConnection As New OleDbConnection(connStr)
'------Burada 2007 accese bağlantı nesnesi oluşturuldu.
  
    Public Sub openAccessConnection() 
        If myAccessConnection.State = ConnectionState.Closed Then
            myAccessConnection.Open()
        End If
    End Sub
'------Bağlantı nesnesi açılışı
    Public Sub closeAccessConnection()
        If myAccessConnection.State = ConnectionState.Open Then
            myAccessConnection.Close()
        End If
    End Sub
'------Bağlantı nesnesi kapanışı
 '------Buradada  SampleSave buttonun Click olayında Ms Accesse kayıt için gerekli parametreler
     Protected Sub SampleSave_Click(ByVal sender As Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles SampleSave.Click
         Try
            openAccessConnection()
            Dim cmd As New OleDbCommand("insert into SampleText(SampleText,SampleMultiText) values(@SampleText,@SampleMultiText)", myAccessConnection)
            cmd.CommandType = CommandType.Text
            cmd.Parameters.Add("@SampleText", OleDbType.VarChar).Value = SampleText.Text
            cmd.Parameters.Add("@SampleMultiText", OleDbType.VarChar).Value = SampleMultiText.Text
            cmd.ExecuteNonQuery()
            closeAccessConnection()
        Catch ex As Exception
            Response.Write(ex.Message)
            closeAccessConnection()
        End Try
        Response.Redirect("Kayıt_tamamlandığında_yönlenecek_sayfa.aspx")
    End Sub

End Class
 Visual Basic okunması gayet kolay bir dil yukarıdaki kodlarla komut tiplerini belirttiğim texboxlar artık veri girişine hazırlar.Tüm bu kısa anlatımlarımı bir araya dikkatlice getiriseniz.Asp.Net web sayfalarınızda access kullanarak veri girişlerinize hemen başlayabilirsiniz.Başarılar
      Bu Yazının Sponsorları














Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Firebird SQL Table oluşturma ve SQL komutları

2 nci  Firebird SQL veritabanı blogunda bu kez mevcut Firebird veritabanına ISQL ile bağlanmayı veritabanı nesnelerini oluşturmayı (create table), Kayıt eklemeyi (ınsert) ve kayıtları izlemeyi (show) ile önemli SQL komutlarını anlatmaya çalışacağım...

Firebird Veritabanı Nedir ? Nasıl Kullanılır

Firebird ücretsiz veritabanı kullanmaya ne dersiniz.Üstelik hiç bir süre ve veri sınırı olmadan kulağa hoş geliyor değilmi.Bu Blogta Borland açık kaynak interbase 6 sürümünden sonra ortaya çıkmış ve gelişimini sürekli sürdürmüş Firebird veritabanına bir göz atıcaz. İnternet üzerinde Firebird ile kaynağa çok sık rastlamazsınız artık bu blogtan Firebird ile ilgili bilgileri takip edebilirsiniz...

Asp.Net Access veritabanina resim ve nesne kaydetmek OLE Nesnesi

Ms Access ile ilgili geçmiş yazılarım arasında biraz vakit geçirmişseniz, Ms Access form uygulamaları yada veritabanı olarak kullanmayı sevdiğimi anlamışsınızdır. Birazdan size anlatmaya çalışacağım konu Ms Access veritabanı olarak kullandığımız bir Asp.Net Web projesinde resimleri ve dosyaları paket halinde veritabanının içine gömmek olacak.Neden bilmiyorum bu konuda Türkçe kaynak yok, merak etmeyin bu yazı size iyi gelecek...