Ana içeriğe atla

Asp.Net Validation İşlemleri -1 (veri kontrolleri)

Asp.Net ve Ajax Kontrollerine ara vermeden devam ediyorum.Bu yazılarım karışık sırada yayınlansada http://sistemdestekuzmani.blogspot sayfasının kategorileri arasından kolayca ulaşabilirsiniz.


Bir hatırlatma:Bir önceki yazıda ilk veritabanı işlemimizi yapmış ve Ms Access veritabanı kullanarak Asp.net sayfalarımızdan veri girişi yapabilmiştik.Veritabanı ile ilgili detaylı yazıları sırasıyla yazıyor ve hemen yayınlıyorum.Bu yazının amacını özetlersek, alınan verilerin hangi koşullar ve şartlarda kullanıcıdan alınacağıdır.Bu tür bir gereksinimi web uygulamalarında Asp.Net ve Visual Studio 2008 içerisinde kullanıma hazır Validation kontrolleri kullanarak anlamaya çalışacağız.




Asp.Net ve Visual Studio 2008 ile klasik form doğrulama işlemlerini kısaca yapacağımız işlemler “Kullanıcının veri girmesi zorunlu alanlar, belirli koşulların oluşturulması zorunluluğu,karakter uzunlukları dahil kontrol edecek aksi durumlarda hata mesajı verdirerek kayıt işlemini başlatmayacak,kullanıcıdan doğru veriyi girmesini isteyeceğiz.”


İlk örneğimiz kullanıcımızın veri girerek alanımıza kayıt olacağı basit bir kullanıcı kayıt formudur. Bu form 4 adet Textbox ve 1 adet Button’dan oluşan klasik bir form ve aşağıdaki görünümde olacak. Bu bloğu okuduğunuza göre artık bunu ne şekilde yapacağınızı biliyor olmalısınız.


Formun görünümünü hazırladım.
Bu işin tasarım kısmıdır ve form doğrulama işlemlerini anlatabilmem için yeterli. Senaryo gereği kullanıcı buraya bilgileri girecek ve bizde bunu kaydedeceğiz.Fakat kaydetmeden önce bizim istediğimiz koşulları yerine getirmesini isteyeceğiz


Kullanıcımız adını yazmalı.
Kullanıcı Emaili geçerli bir mail adresi olmak zorunda
Email tekrarı istenecek ve eşitmi kontrol edilecek
Şifre tanımlanması istenecek
    


Daha fazlasınıda yapabiliriz ama bu ilk blogda kullanıcımıza bu kadar zalimlik yeter


Endişelenmeyin bütün bunları yapmak için birkaç kısa yöntemi hemen size anlatacağım, Visual Studio 2008 içindeki yerleşik Validation araçları ile hemen yerine getirelim.
İşte o araçlar
İpucu: Araçlar mevcut formunuzun üstüne soldaki araç kutusundan ilgili TextBox lara taşınarak atanabilirler.Visual Studio 2008 programımızda kodları yazmak yerine bu basit yöntemi kullanabilirsiniz.Araçların özelliklerini değiştirmek için Sağdaki Properties kısmınıda rahatça kullanabilirsiniz.









Soldaki görüntüyü aldığımda Source mode iken UserName TextBox’a RequiredFieldValidator eklemiş ve Kontrolün özelliklerini düzenlerken aldım.









Properties kullanmak yerine  kısa kodları benim gibi yazabilirsiniz. Her iki durumda da aşağıdaki kod bloğu oluşmuşsa doğru ve geçerlidir.



1.
RequiredFieldValidator; Doldurulması zorunlu alanlar

<asp:TextBox ID="UserName" runat="server">asp:TextBox>
<asp:RequiredFieldValidator ID="RequiredFieldValidator1" runat="server"                ControlToValidate="UserName" ErrorMessage="Kullanıcı Adı gerekli.">xasp:RequiredFieldValidator>

Kullanıcı Adı TextBox ve ona atanmış RequiredFieldValidator ile artık kullanıcı adı girilmesi zorunlu hale getirildi. Yukarıdaki kod içerisinde (! ControlValidate ile Textbox ID tanımların aynı olduğuna dikkat edin. Bundan sonraki Validation anlatımları içinde geçerlidir. Artık Kullanıcı adını yazmadan Kaydet  Buttonu na tıkladığında kırmızı (x) TextBox yanında belirecek .Bu (x) olmaz ise ErrorMessage metininiz aynı yerde görüntülenir.ErrorMessage metinlerini nasıl kullanacağımızı yazının sonunda daha iyi   anlatacağız.

2.
   
RegularExpressionValidator; InternetURL,Email,Phone,ZipCode vb. gibi standartı önceden belli olan, yada tanımlayacağınız standartları olan verileri doğrulamak için kullanılır.

Bu aracı Email alanında kullanmalıyız zira senaryoda buda vardı. Aşağıdaki kod ise bu gereksinim için geçerli ve doğrudur.
<asp:RegularExpressionValidator ID="RegularExpressionValidator1" runat="server"
ControlToValidate="Email" ErrorMessage="Bu mail geçersiz."
ValidationExpression="\w+([-+.']\w+)*@\w+([-.]\w+)*\.\w+([-.]\w+)*">x>
Böylece Email adresinin yanlış bir yazılımı belirlendiğinde ErrorMessage görüntülecek ve doğrusu istenecek Bu işleme göre doğru bir mail içerisinde @ işareti .com olan doğrudur anlamına geliyor.(! ControlToValidate ve ValidationExpression parametrelerine dikkat ediniz.

3.   
CompareValidation; Bu kontrolü yukarıda aldığımız Mail adresini kontrol edecek ve kullanıcının aynısını yazmasını isteyeceğiz.Yani mail tekrar doğrulaması

Bu aracın Tip ve Operatorleri hakkındaki daha geniş bilgiye Validation-2 yazında değineceğiz,Şimdiki yazıda ise aşağıdaki şekilde bir String operatörü ile fayda sağladık..

( ! Email tekrarlanması için kullanılacak olan REmail TextBox ve Email Textbox arasında ControlToCompare parametrelerine dikkat edin.
<asp:TextBox ID="REmail" runat="server">asp:TextBox>
<asp:CompareValidator ID="CompareValidator1" runat="server"
ControlToCompare="Email" ControlToValidate="REmail"
 ErrorMessage="Email tekrarı yanlış">asp:CompareValidator>
Email TexBox taki Email ile REmail Tekrarı doğrulanıncaya kadar ErrorMessage gösterilecek. Remail Texbox’a birde Kullanıcı Ad alanına eklediğimiz türde bir kontrol olan RequiredFieldValidator ekleyelim.Bu işlem ilk işlemin aynısıdır.
İpucu: Textbox alanlarında birden fazla Validation kontrol tanımlayabilirsiniz.

Son olarak Password TextBox içinde yeniden  RequierFieldValidator kontrolünü eklemeliyim.Ben bunları yeniden yazmıyorum buraya zaten ilk örnekte oldukça basittir.Bütün bu işlemlerin sonuçlarını görmek için blogu okumaya devam ediniz

Şuana kadar yaptığımız işlemlerde diğer alanlarında ne istediğimizi kullanıcıya mesajlar ile anlattık.Şimdi ise benim sürekli kullandığım bu mesajları göstermenin daha uygun bir yolu olan “Validation Summary” kontrolünüde, Form içinde kullanılmış ErrorMessage tanımlarını tek bir yerde ve detayları ile göstermektir.Bu kontrol Asp.Net web uygulamalarında gayet kolaylaşmış durumda Aşağıdaki kodları yazarak yada yine Validation kontrollerinden sürükleyerek formun istediğimiz yerine ekleyelim  yada yazalım.<asp:ValidationSummary ID="ValidationSummary1" runat="server" /> Bu işlemle birlikte Kullanıcının yanlış işlemleri ile TextBox yanında X ve Form altındada ErrorMessage metini alınıcaktır.

      Sponsorlu Bağlantılar:

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Firebird SQL Table oluşturma ve SQL komutları

2 nci  Firebird SQL veritabanı blogunda bu kez mevcut Firebird veritabanına ISQL ile bağlanmayı veritabanı nesnelerini oluşturmayı (create table), Kayıt eklemeyi (ınsert) ve kayıtları izlemeyi (show) ile önemli SQL komutlarını anlatmaya çalışacağım...

HBYS yazılımları ve en iyiler (Hastane Bilgi Yönetim Sistemleri)

HBYS (Hastane Bilgi Yönetim Sistemi) ve iyi yazılım firmaları HBYS nedir sorusuna verilebilecek en iyi cevabı, sıra bekleyen hastalara, HBYS programını kullanlar, yani sistem çalışmıyor diyenler verebilir ! Bugün Türkiye genelinde halen izlediğim bu HBYS platformlarını üreten firmalar hakkında bildiğim bazı kişisel görüşlerimi paylaşacağım. Müdahil olduğum bu sektörün ileri gelen firmalarınıda bu sayede kısaca anlatma fırsatım olacak.O halde yazının devamı için devam ediniz...

Firebird Veritabanı Nedir ? Nasıl Kullanılır

Firebird ücretsiz veritabanı kullanmaya ne dersiniz.Üstelik hiç bir süre ve veri sınırı olmadan kulağa hoş geliyor değilmi.Bu Blogta Borland açık kaynak interbase 6 sürümünden sonra ortaya çıkmış ve gelişimini sürekli sürdürmüş Firebird veritabanına bir göz atıcaz. İnternet üzerinde Firebird ile kaynağa çok sık rastlamazsınız artık bu blogtan Firebird ile ilgili bilgileri takip edebilirsiniz...