Ana içeriğe atla

Asp.Net Ajax ve Ajax Control ToolKit Nedir, Nasıl Kullanılır.

Vs 2008 Express yazılımına tam gaz devam ediyoruz.
Web sitelerinde gördüğümüz Ajax eklentilerini genelde çoğu kullanıcı uptade veya upload denen loaderla Örneğin  Yükleniyor... şeklinde görür ve vay... Ajax ha çok güzel der...bir kaç blog sonrasında bunu sizde yapacaksınız.
Ajax özetle yeni bir teknoloji olmayıp varolan teknolojilerin devamı birleşimi der kaynaklar.Çoğu eski olan bu kaynakçıklar Framework 2 ye eklemeye çalışılıyor derken bugün Framework 3,5 Sp1 paketleri yayınlanmıştır bile.Ümit ediyoruz ki ne 3.5 da mı vardı şuanda 35 çıktı diyenler olur.2005 2006 yılında başlatılan önce Atlas > Ajax olan teknolojimizin belli başlı kullanan siteler Microsoft - Google - Yahoo -Youtube -Flickr aklıma şuanda gelmeyen bir çok web sitesi kullanıyor diyebiliriz.
Bu varolan teknolojiyi kısaca bizde anlatırsak. önce adını açarak başlamalıyız "Asynchronous JavaScript And XML " evet açılımda belli olduğu gibi Asekron Java ve XML uygulamaların tamamı olduğunu anlarız.Daha basit anlatımla Sunucudan istemciye sadece istenilen kısmın istemiciye gönderilerek kaynakların tasarrufunu sağlayan ve "XmlHttpRequest" nesnesinin başrol oynadığı bir yapıdır.Şimdi "XmlHttpRequest" diyip microsoftun bu bize hediye nesnesindende biraz bahsetmeliyiz.XmlHttpRequest nesnesi sitelerimizde arka planları izler ve client side (istemcide) çalışır ve istemci istekte bulunduğunda sayfa posback olmadan bu nesne ile cevabını alır.Ve böylece kaynaklarımız harcanmaz ve weblerimizde önemli hız artışı ve band tasarrufu sağlanır.
Ajax için bu kadar yeter sanırım.Fazlası münkün ama bundan eksik değildir diyorum ve Ajax kontrollerinin Asp.Net sayfalarımızda nasıl kullanabileceğimize geçiyorum.
Arkadaşlar öncelikle Ajax Control Toolkit İndirelim ve Rar dan çıkaralım.(virüs taraması yaptım.Lütfen sizde bir kez yapınız)
1 Sonra Vs 2008 Express i açalım ve bir proje içindeyken,ben bir önceki blog örneği içindeyken bunu yapıyorum örneği blogta indirme linki mevcut
2 Ajax kontrollerin geleceği Araç Tabımıza bir isim verdikten sonra Choose Items seçeneğini seçiyoruz
 3 Daha önce blogtan indirdiğiniz araçları Rar dan çıkarın demiştim ,şimdi o klasör içindeki "AjaxControllTollKit.dll"buluyoruz.
 Evet işte bu kadar artık Ajax kontrolleri sizin için Vs 2008 Express te ve sizde Ajax li web siteleri yapabilceksiniz.Aşağıda son olarak eklediğimiz Ajax kontrollerinin bazılarını görüyorsunuz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Firebird SQL Table oluşturma ve SQL komutları

2 nci  Firebird SQL veritabanı blogunda bu kez mevcut Firebird veritabanına ISQL ile bağlanmayı veritabanı nesnelerini oluşturmayı (create table), Kayıt eklemeyi (ınsert) ve kayıtları izlemeyi (show) ile önemli SQL komutlarını anlatmaya çalışacağım...

Firebird Veritabanı Nedir ? Nasıl Kullanılır

Firebird ücretsiz veritabanı kullanmaya ne dersiniz.Üstelik hiç bir süre ve veri sınırı olmadan kulağa hoş geliyor değilmi.Bu Blogta Borland açık kaynak interbase 6 sürümünden sonra ortaya çıkmış ve gelişimini sürekli sürdürmüş Firebird veritabanına bir göz atıcaz. İnternet üzerinde Firebird ile kaynağa çok sık rastlamazsınız artık bu blogtan Firebird ile ilgili bilgileri takip edebilirsiniz...

Asp.Net Access veritabanina resim ve nesne kaydetmek OLE Nesnesi

Ms Access ile ilgili geçmiş yazılarım arasında biraz vakit geçirmişseniz, Ms Access form uygulamaları yada veritabanı olarak kullanmayı sevdiğimi anlamışsınızdır. Birazdan size anlatmaya çalışacağım konu Ms Access veritabanı olarak kullandığımız bir Asp.Net Web projesinde resimleri ve dosyaları paket halinde veritabanının içine gömmek olacak.Neden bilmiyorum bu konuda Türkçe kaynak yok, merak etmeyin bu yazı size iyi gelecek...