Ana içeriğe atla

Kaç çeşit DSL var

1.ADSL (Asimetric Digital Subscriber Line)
2.HDSL (High bit-rate Digital Subscriber Line)
3.HDSL2 (High bit-rate Digital Subscriber Line - 2)
4.IDSL (ISDN Digital Subscriber Line)
5.RADSL (Rate Adaptive Digital Subscriber Line)
6.SDSL (Symetric Digital Subscriber Line)
7.SHDSL (Symetric High-data-rate Digital Subscriber Line)
8.VDSL (Very-High-Bit-Rate Digital Subscriber Line)
9.G.SHDSL (G.991.2 Symetric High-data-rate Digital Subscriber Line)
10.MSDSL (Multi-Speed Digital Subscriber Line )
11.METALOOP

ADSL (Asimetric Digital Subscriber Line)

Asimetric Digital Subscriber Line kelimelerinin ilk harflerinden kısaltılmıştır. Mevcut telefon kabloları üzerinden asimetrik olarak ses, görüntü ve data iletimine olanak sağlanmaktadır. Asimetriktir, yani kullanıcıya doğru maksimum 8 Mbps iletişim hızı sağlarken, şebekeye doğru maksimum 640 Mbps hızlarını sağlar.


HDSL (High bit-rate Digital Subscriber Line)

High bit-rate Digital Subscriber Line, ya da HDSL, Metal kablo perleri (bakır telefon kabloları olabilir) 2.340Mbps hızlara kadar iki yönlü simetrik data transferine izin veren fiziksel katman veri iletişim standardıdır. Bu iletişim standardı sayesinde çok daha pahalı olan T1 (1.544Mbps) ve E1 (2.408 Mbps) bağlantılarının sağladığı tüm servisler HDSL tarafından da desteklenmektedir.

IDSL (ISDN Digital Subscriber Line)

IDSL (ISDN Digital Subscriber Line) 2-tel kiralık hat üzerinden 2B1Q hat kodlaması -2 bitli bir kodlanma tekniği - ile 5,5 km'de full-duplex 128Kbps BRI veri oranı sağlayan bir DSL teknolojisidir.

RADSL (Rate Adaptive Digital Subscriber Line)

RADSL, Rate Adaptive Digital Subscriber Line kelimelerinin başharflerinden oluşan bir DSL teknolojisidir. Kullanıcılar telefon kabloları üzerinden data transfer ederken, hat kalitesi sürekli olarak değişmektedir. RADSL, hattaki bu değişimlere adapte olarak çalışır ve kullanıcılara ADSL mesafe limitini (3.5km) aşarak 5.5km içerisinde geniş band bağlantı olanağı sağlar.

RADSL teknolojisi şu an Türkiye'de kullanılmamaktadır.

SDSL (Symetric Digital Subscriber Line)

SDSL, Symmetric Digital Subscriber Line kelimelerinin başharflarinin kısaltmasıdır. Halihazırdaki bakır telefon kabloları üzerinden daha fazla data transferine izin veren bir modem teknolojisidir. SDSL, sayısal abone hattına (DSL - Digital Subscriber Line) dayanarak ortaya çıkan ve bakır hatların sayısal kapasitesini oldukça arttıran bir erişim teknolojisidir. Çevirmeli ağ bağlantılarından çok daha hızlı, yaklaşık olarak 3Mbps, veri transferine izin verir. SDSL'in simetrik olarak adlandırılmasının sebebi veri gönderme ve alma trafiğinin aynı hızlarda olmasıdır.

SHDSL (Symetric High-data-rate Digital Subscriber Line)

SHDSL, Symmetric High-data-rate Digital Subscriber Line'ın kısaltmasıdır. TC-PAM (Trellis Ceded Pulse Amplitude Modulation) üzerine kurulmuş ve 2 tel bakır telefon kablosu üzerinden 144Kbps veri hızından 2320Kbps veri hızına kadar simetrik olarak çoklu-oranlı (multi-rate) veri transferine olanak sağlamaktadır.

VDSL (Very-High-Bit-Rate Digital Subscriber Line)

VDSL telekom operatörlerinin, mevcut telefon hatları üzerinden kullanıcılarına multimedia servisler sunmasını sağlayan bir erişim teknolojisidir.
VDSL, diğer xDSL teknolojilerine, bakır telefon hatları üzerinden geniş band veri ve ses transferini arttırmak yönünden benzerdir. 1.5Km bakır teller ile olan erişim mesafesi ile en düşük mesafeli DSL çeşididir.


G.SHDSL (G.991.2 Symetric High-data-rate Digital Subscriber Line)


MSDSL (Multi-Speed Digital Subscriber Line)


METALOOP

Bakır çiftler üzerinden 67Mbps( Senkron ) veri iletişimini fiber kalitesinde ( BER=10 üzeri -12 )yapabilen veri iletim tekniğidir

Kaynak site: mjturkiye.net forum


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Firebird SQL Table oluşturma ve SQL komutları

2 nci  Firebird SQL veritabanı blogunda bu kez mevcut Firebird veritabanına ISQL ile bağlanmayı veritabanı nesnelerini oluşturmayı (create table), Kayıt eklemeyi (ınsert) ve kayıtları izlemeyi (show) ile önemli SQL komutlarını anlatmaya çalışacağım...

HBYS yazılımları ve en iyiler (Hastane Bilgi Yönetim Sistemleri)

HBYS (Hastane Bilgi Yönetim Sistemi) ve iyi yazılım firmaları HBYS nedir sorusuna verilebilecek en iyi cevabı, sıra bekleyen hastalara, HBYS programını kullanlar, yani sistem çalışmıyor diyenler verebilir ! Bugün Türkiye genelinde halen izlediğim bu HBYS platformlarını üreten firmalar hakkında bildiğim bazı kişisel görüşlerimi paylaşacağım. Müdahil olduğum bu sektörün ileri gelen firmalarınıda bu sayede kısaca anlatma fırsatım olacak.O halde yazının devamı için devam ediniz...

Firebird Veritabanı Nedir ? Nasıl Kullanılır

Firebird ücretsiz veritabanı kullanmaya ne dersiniz.Üstelik hiç bir süre ve veri sınırı olmadan kulağa hoş geliyor değilmi.Bu Blogta Borland açık kaynak interbase 6 sürümünden sonra ortaya çıkmış ve gelişimini sürekli sürdürmüş Firebird veritabanına bir göz atıcaz. İnternet üzerinde Firebird ile kaynağa çok sık rastlamazsınız artık bu blogtan Firebird ile ilgili bilgileri takip edebilirsiniz...