Ana içeriğe atla

Asp.Net Data Grid Control Nedir?

Asp.Data Grid Nedir?
Data Grid, yine bir data kontrolü olan Grid View veri izleme kontrolüne benzer.Fakat Data Grid verileri bir tablo görünümde izlemek için değil, seri ve hızlı şekilde veri girişi sağlayabileceğimiz önemli bir Asp.Net data kontrolüdür.

Sizde şayet Asp.Net web uygulamalarınızda Excel tablosu görünümlü yada Access alt form (sub form) türünde giriş alanları yapmak istiyor, kullanıcılarınızın girecekleri belirli tipteki kayıtları hızlandırmak istiyorsanız bu blogla bununla ilgili ilk fikirleri alabilirsiniz.

Visual Studio 2010 içinde diğer data kontrolleri arasında (grid view-form-view vb) göremediğiniz Data Grid kontrolünü uygulamanız içerisinde manuel olarak yani yazarak konfigre etmelisiniz.Yani Data Grid kontrolünüzü edinmek için sürükle bırak türünde bir extender yoktur.Peki nasıl yapılanadıracağız.?
1- Asp.Net DataGrid:
Grid kontrolün varsayılan kod dizimi şu şekildedir.
<asp:DataGrid ID="DataGrid1" runat="server" AutoGenerateColumns="False"
  <!-- aşağıdaki kodlar burada yer alacaklardır-- >
</asp:DataGrid>


2-Asp.Net DataGrid - TemplateColumn - ItemTemplate:
DataGrid içerisinde bulunan sutun ve satırlarla tamamlamak ve DataGrid kontrolünü tam olarak kullanmak için aşağıdaki türden bir kod dizini ise şu şekildedir.
<Columns>
            <asp:TemplateColumn HeaderText="Barkod">
                <ItemTemplate>
                    <asp:TextBox ID="Barkod" runat="server"></asp:TextBox>
                </ItemTemplate>
            </asp:TemplateColumn>
            <asp:TemplateColumn HeaderText="Ürün Adı">
                <ItemTemplate>
                    <asp:TextBox ID="UrunAdi" runat="server"></asp:TextBox>
                </ItemTemplate>
            </asp:TemplateColumn>
            <asp:TemplateColumn HeaderText="Adet">
                <ItemTemplate>
                    <asp:TextBox ID="Adet" runat="server"></asp:TextBox>
                </ItemTemplate>
            </asp:TemplateColumn>
            <asp:TemplateColumn HeaderText="Delete">
                <ItemTemplate>
                    <asp:LinkButton ID="DeleteRow" runat="server">X</asp:LinkButton>
                </ItemTemplate>
            </asp:TemplateColumn>
 </Columns>
Yukarıdaki bloktanda anlaşılabileceği üzere 4 sütun tanımlanmış DataGrid içinde 3 adet TextBox yerleşimi vardır Son sütünda ise "LinkButton" DeleteRow olarak yapılandırılmıştır.


(!) Tüm bu işlemler sonrasında hazır olan Data Grid kontrolünün görünümünü test etmek istediğinizde web form tarayıcınızda görüntülenmeyecektir.Bunun nedeni ise Data Grid kontrolünün mutlaka bir DataSource ile veritabanınıza ilişkili olması gerekliliğidir.Yani yukarıda hazırladığınız DataGrid için mevcut database içinde bulunan bir table direk ulaşacağınız SqlDataSource -Access yada Data Object tanımlamanız gerekir.
      Bu Yazının Sponsorları













Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Firebird SQL Table oluşturma ve SQL komutları

2 nci  Firebird SQL veritabanı blogunda bu kez mevcut Firebird veritabanına ISQL ile bağlanmayı veritabanı nesnelerini oluşturmayı (create table), Kayıt eklemeyi (ınsert) ve kayıtları izlemeyi (show) ile önemli SQL komutlarını anlatmaya çalışacağım...

Firebird Veritabanı Nedir ? Nasıl Kullanılır

Firebird ücretsiz veritabanı kullanmaya ne dersiniz.Üstelik hiç bir süre ve veri sınırı olmadan kulağa hoş geliyor değilmi.Bu Blogta Borland açık kaynak interbase 6 sürümünden sonra ortaya çıkmış ve gelişimini sürekli sürdürmüş Firebird veritabanına bir göz atıcaz. İnternet üzerinde Firebird ile kaynağa çok sık rastlamazsınız artık bu blogtan Firebird ile ilgili bilgileri takip edebilirsiniz...

Asp.Net Access veritabanina resim ve nesne kaydetmek OLE Nesnesi

Ms Access ile ilgili geçmiş yazılarım arasında biraz vakit geçirmişseniz, Ms Access form uygulamaları yada veritabanı olarak kullanmayı sevdiğimi anlamışsınızdır. Birazdan size anlatmaya çalışacağım konu Ms Access veritabanı olarak kullandığımız bir Asp.Net Web projesinde resimleri ve dosyaları paket halinde veritabanının içine gömmek olacak.Neden bilmiyorum bu konuda Türkçe kaynak yok, merak etmeyin bu yazı size iyi gelecek...