Ana içeriğe atla

Interbase Database Primary Key Generator-Trigger-Procedure

Interbase veritabanı ile ilgili yazılara devam edeceğimi önceki bloglarımda söylemiştim.

Bu blogta Yeni bir veritabanı oluşturmayı, oluşturduğumuz veritabanına yeni bir table eklemeyi ve bu table içinde veri alanlarında olması gerekli bir sayısal değeri Tıpkı Ms Sql 'de olduğu gibi Primary Key(birincil anahtar) nasıl oluşturabildiğimize bakacağız.

Fakat bir önceki bloglardan bazı hatırlatmaları yapalım...
Bir önceki bloglarda bu konuya çok yakın bazı konuları Ms Sql Database için yazmıştım.
Ms Sql Primary ve Foreing Key nedir ve ne işe yarar.
Ms Sql Relationship ve Primary Key ilişkisi nedir.

Şimdi gelelim Interbase Database ile bu işlevi nasıl edineceğimize...

Primary Key (birincil anahtar) Ms Sql için bir Table yapılandırdığınızda herhangi bir integer alanını" Set Primary Key" olarak yapılandırarak ardışık ve dilediğiniz aralıklarda artmasını kolayca sağlayabiliyoruz. Fakat Firebird ve Interbase Database için bu durum için 3 yapıya ihtiyaç duyuyoruz.Bunlar sırasıyla Generator - Trigger - Procedure, yani bir anlamda bir ID değerini kayıtlara göre otomatik sıralanmasını istiyorsak bu bahsettiğim işlemleride gerçekleştirmemiz lazım.

Aşağıdaki aşamalar bu konuyu tam olarak anlatıyor...

1- Interbase veritabanınızı şimdi oluşturun.
IB Expert Interbase - Firebird Manager programından bahsetmiştim. Bu araç içinde yeni bir veritabanını Create Interbase Database komutu ve varsayılan database SYSDBA- Masterkey şifresi ile oluşturuyoruz.







2-Interbase veritabanı registiration.


Interbase Registration işlemi yeni oluşturduğumuz database için kullandığımız IB Expert Manager içinde oldukça basit bir kaç hamlede yapılabiliyor.

3- Yeni Interbase veritabanınıza Yeni bir Table ekleyin















Yukarıdaki yeni alanlar oluşturulduğunda Primary Key olacak Integer alanın "Not Null" check ederek mutlak bir değer içermesi gerektiğini belirtmeliyiz.

4-Interbase Create Generators
Generator (veri sayacı) Primary Key olmasını istediğiniz Integer alanının AutoInc değeri check edildiğinde karşınıza çıkacaktır.Intial Value değeri kayıt sıralamasındaki değeri belirtebilirsiniz.

5-Interbase Create Trigger
Trigger (tetikliyici) için oluşan hemen oluşturulan kod içeriğinde GEN_NEW_TABLE Generator işleminin TESTID için çalıştırılacağını gayet anlaşılır bir şekilde açıklamaktadır.

6-Interbase Create Procedure




Tüm bu işlemler sonrasında örneğimizde yer alan TESTID sayısal alanını her eklenen kayıtla otomatik olarak artararak Primary Key yapılandırmamız için hazırlanmış oldu.Şimdi "Commit" edelim.


7-Interbase Primary Key test edelim.
hiç kayıt olmayan table içine yeni kayıtlar ekleyelim


Yukarıdaki resimdende anlaşıldığı üzere her yeni kayıtta otomatik artan bir alan değerine sahip olduk.


      Bu Yazının Sponsorları













Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Firebird SQL Table oluşturma ve SQL komutları

2 nci  Firebird SQL veritabanı blogunda bu kez mevcut Firebird veritabanına ISQL ile bağlanmayı veritabanı nesnelerini oluşturmayı (create table), Kayıt eklemeyi (ınsert) ve kayıtları izlemeyi (show) ile önemli SQL komutlarını anlatmaya çalışacağım...

HBYS yazılımları ve en iyiler (Hastane Bilgi Yönetim Sistemleri)

HBYS (Hastane Bilgi Yönetim Sistemi) ve iyi yazılım firmaları HBYS nedir sorusuna verilebilecek en iyi cevabı, sıra bekleyen hastalara, HBYS programını kullanlar, yani sistem çalışmıyor diyenler verebilir ! Bugün Türkiye genelinde halen izlediğim bu HBYS platformlarını üreten firmalar hakkında bildiğim bazı kişisel görüşlerimi paylaşacağım. Müdahil olduğum bu sektörün ileri gelen firmalarınıda bu sayede kısaca anlatma fırsatım olacak.O halde yazının devamı için devam ediniz...

Firebird Veritabanı Nedir ? Nasıl Kullanılır

Firebird ücretsiz veritabanı kullanmaya ne dersiniz.Üstelik hiç bir süre ve veri sınırı olmadan kulağa hoş geliyor değilmi.Bu Blogta Borland açık kaynak interbase 6 sürümünden sonra ortaya çıkmış ve gelişimini sürekli sürdürmüş Firebird veritabanına bir göz atıcaz. İnternet üzerinde Firebird ile kaynağa çok sık rastlamazsınız artık bu blogtan Firebird ile ilgili bilgileri takip edebilirsiniz...