Ana içeriğe atla

Soğuk zincir yönetimi ve Aşı Takip Sistemi Nedir?

Sağlık sektörü teknolojiyi en iyi kullanan yada kullanmak zorunda olan sektör olarak birinci sıradaki yerini hala koruyor.Sağlık bakanlığının üzerinde hassasiyetle durduğu kalite yönetimi(akreditasyon) ancak teknoloji bakımından yenilikleri uygulamaktan geçiyor.Artık her kurum yada kuruluş birer dijital işletme olmaya aday.

Bu blogtaki konumuz.Hastaneler,Sağlık ocakları, Aile sağlık merkezleri, Eczaneler,Ezcane depolarında bulunabilecek dolapların ısı, nem gibi stoklanması zorunlu ilaçların bu önemli değerlerini, üzerine bağlı bulunan sensorler ( algılıyıcılar) sayesinde belirli periyodlarda ölçen , kritik seviyelerin altındaki durumlarda yetkilisine sms, mail gönderen akıllı mı akıllı cihazlar...Bu sözünü ettiğimiz sistemin şimdilik adı Aşı Takip ve Uyarı sistemi oluyor. Evet şimdi şu "Aşı Takip ve Uyarı sistemlerinin ayrıntılarına, bu sistemlerden edinirken nelere dikkat etmeniz gerektiğine bir bakalım.Elbette yazı sonunda size genelgeye en uygun ürünün bilgilerini vererek yine bir hayır hizmeti yapmış olacağım.Bu blog okurlarına faydalı bilgileri barındıran  ve hayır işlerine kendini adamış iyi bir blogtur.

Evet...
Aşı Takip Sistemi Nedir?
Aşı Takip ve Uyarı sistemleri geliştirilmesine konu olan ilk Sağlık Bakanlığı Genelgesi 30.11.2006 tarihinde 18607 nci sayılı oldukça uzun bir genelgedir.Genelgenin adı "Genişletilmiş Bağışıklama Programı" Genelgesidir ve genelge 53 sayfadan oluşur.Temel sağlık hizmetleri müdürlüğünün bu detaylı "daimi genelgesi" Aşıların nasıl uygulanacağı, nasıl saklanacağı gibi bir çok detay bilgi yer almaktadır.Bu detaylar içerisinde hangi tür aşının hangi gözde muhafaza edileceği gibi, Aşı takip ve uyarı sistemlerini asıl ilgilendiren ısı derecelerini ve kontrollerin nasıl yapılacağı konusundaki net bilgilerde verilmiştir.Buna göre şimdi ilgili genelgede yer alan Aşı Takip ve Uyarı sistemi içerisinde mutlaka olması gerekli ölçümleri çözümleyerek konuyu biraz açalım.

Aşı Isı Takibi, Kontrolü Nasıl Yapılır?
Genelgede bahsedilen takibe göre bu kontroller için bir termostat ve birde ısı takip çizelgesi gerekmektedir.
Buzdolabı günün en soğuk saatlerinde +2 ve +4 derece
Sabah ve akşam kontrollerinde +2 +8 derece
Sabah ve akşam olmak üzere hafta sonları da dahil olmak üzere günde 2 kez kontrol edilerek çizelgeye kaydedilmelidir.

Aşı Takip ve Uyarı sistemi burada devreye girer.Teknolojinin güvenilirliği ile edineceğiniz Aşı takip sistemi bu ölçümleri alır ve sisteme kaydederek aşı takip çizelgenizi oluşturur aksi bir durum olduğunda da sizi bu konuda uyararak dolaplarınız içerisinde sakladığınız aşılarınızı korur.

Aşı Takip ve Uyarı Sistemi Nasıl Çalışır? 
En makul ve güvenilir sistem şu özellikleri içermelidir.
-Bilgisayar üzerine RS232 ile bağlanmış merkezi ölçüm kayıt cihazı bulunur.
-Merkezi ölçüm cihazına Network hublarına benzer bir bağlantı ile bağlanmış prob sensörleri(algılıyıcılar) vardır.
-Ölçümler hem cihazın bağlı bulunduğu bilgisayarda kaydedilmeli, hemde Web üzerinde kaydedilmelidir.
-Merkezi ölçüm kayıt cihazı elektrik kesintilerinde kendi içerisinde bilgi kayıt edebilme özelliğine sahip olmalıdır.
Bu basit 4 teknik yapı ile şimdi piyasada bir çok ürünler arasında bildiklerimi sizinle paylaşmalıyım.Yukarıda saydıklarım Aşı Takip ve Uyarı Sistemleri için ön gereksinimdir.Bu ürünler arasında basit Usb bağlantılı ve kısa mesafelerde ölçüm yapabilen fakat web üzerine bilgi gönderemeyen sadece klasik loglar tutabilen cihazlar olduğu gibi, kablosuz ve buzdolabı içerisinde yerleştirilen tamamen portatif fakat abartılmış cihazlar yada 4 portlu ve bu saydığım özelliklerin dahada fazlasını barındıran cihazlarda vardır.


Teknik tercih nedenlerine göre Aşı Takip ve Uyarı Sistemleri
1-Usb ile bağlanan ve kısa mesafeli cihazlar teknik (port) bakımdan pek tercih edilmemektedir.Fiyat olarak ucuz olan bu cihazlardan sık sık yenisini edineceğinizden toplamda pekte ekonomik olmayacaktır.
2-Kablosuz Aşı takip ve uyarı sistemleri ise aşı takibi yapılan dolapların içinde bulunmalıdırlar, fakat bakanlık genelgelerinde dolapların içinde bırakın içerisinde pil veya sinyaller göndererek yayan teknik malzemeyi, bir bardak "su" bile bulunduramazsınız.
3-Kablolu merkezi cihazları ve en çok 2 sensör destekleyen, sadece loglar tutarak yüklü olduğu bilgisayara kayıt yapan cihazlar sistem çökmelerinde geri dönüşümü olmayan derecelendirmeler demek olacağından, ve ayrıca mail ve sms gönderemeyen sadece ölçüm sistemi olduğundan takip sistemi değildirler.

Şimdi gelelim önerilen ürünün genel sistem özelliklerine!

Teknik ve Yazılım Özellikleri
1-300 metre sensör (algılayıcı) mesafesi
2-Yerel bilgisayardan bağımsız yüksek kapasitede arşivleme
3-Web üzerinden cihaz grafik ve rapolara ulaşabilme
4-Cep telefonundan cihaz grafik ve raporlara ulaşabilme
5-Kritik seviye derecelerinde belirlenmiş grup kullanıcıya uyarı mail gönderme
6-Kritik seviye derecelerinde yetkililerine sms gönderme
7-Tercih edilecek modele göre kritik seviyede sesli arama yapabilme özelliği
8-Güç kesintilerinde kayıt tutabilme ve yedekleme imkanı
9-Ölçüm periyolarını ayarlama ve gönderim zamanını belirleme özelliği

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Firebird SQL Table oluşturma ve SQL komutları

2 nci  Firebird SQL veritabanı blogunda bu kez mevcut Firebird veritabanına ISQL ile bağlanmayı veritabanı nesnelerini oluşturmayı (create table), Kayıt eklemeyi (ınsert) ve kayıtları izlemeyi (show) ile önemli SQL komutlarını anlatmaya çalışacağım...

Firebird Veritabanı Nedir ? Nasıl Kullanılır

Firebird ücretsiz veritabanı kullanmaya ne dersiniz.Üstelik hiç bir süre ve veri sınırı olmadan kulağa hoş geliyor değilmi.Bu Blogta Borland açık kaynak interbase 6 sürümünden sonra ortaya çıkmış ve gelişimini sürekli sürdürmüş Firebird veritabanına bir göz atıcaz. İnternet üzerinde Firebird ile kaynağa çok sık rastlamazsınız artık bu blogtan Firebird ile ilgili bilgileri takip edebilirsiniz...

Asp.Net Access veritabanina resim ve nesne kaydetmek OLE Nesnesi

Ms Access ile ilgili geçmiş yazılarım arasında biraz vakit geçirmişseniz, Ms Access form uygulamaları yada veritabanı olarak kullanmayı sevdiğimi anlamışsınızdır. Birazdan size anlatmaya çalışacağım konu Ms Access veritabanı olarak kullandığımız bir Asp.Net Web projesinde resimleri ve dosyaları paket halinde veritabanının içine gömmek olacak.Neden bilmiyorum bu konuda Türkçe kaynak yok, merak etmeyin bu yazı size iyi gelecek...