Ana içeriğe atla

HBYS ve Prestij sahibi yazılım firmaları -Hastane Bilgi Yönetimi Sistemi-

HBYS ve Prestij mi ?

Bu karikakatür birazdan HBYS ve prestij sahibi firmalar hakkında yazacaklarımı tam olarak anlatıyor, bu yüzden konuyla ilgili resim seçimimin gerçekten harika olduğunu düşünüyorum !

HBYS platformları hakkındaki ilk yazım Google yoluyla HBYS ve prestij sahibi firmaları arayan bir çok kişinin gözüne çarpmış olmalı ki, bu ayın en çok okunan 2 nci blog yazısı oldu.Bu okunma sayısı 2000 üstünde bu gerçekten ilginç....

Şimdi bu uzun ve oldukça detaylı blog yazınının tümünü okumak için  devam ediniz.



HBYS firmalarının popüler olanlarının en genel çıkış noktası 1995  li yıllar sonrasına dayanır.HBYS yazılımcılarının şirketleşmesinde yada HBYS yazılım şirketlerinin şirket olmasına neden olan ise Sağlık Bakanlığının özgün reformlarıdır.Halen Tıp Bilişiminde Prestij sahibi olanlar ve sağlam kurumsallaşmayı sağlayabilenler-ki bunlarda Aile şirketi olmayan kurumsal kimlik oluşturabilmiş firmalardır.(halen oluşturmaya çabalayanlar bu tanımın dışındadır) Dayı yeğen,abi kardeş, baba, oğul şirketleri  Tıp bilişimi içinde malasef baştan kaybetmiş firmalardır ve gerçekten hizmet alımlarında en dikkat edilecek firmalardır.

Şuan Tıp bilişiminde öncü olan HBYS ve prestij sahibi firmalar yurt genelinde önemli noktalarda, üniversite kampüslerinde yada sosyal tesislerinde faaliyet gösteren global oyunculardır... İşte blog konumuz bunlarla ilgilidir ve bunlar dışında kalan Hastanelere donanım satarak veya donanım hibeleri ile sözleşme uzatabilen firmalar, Prestij sahibi firmalar olmadığından elbette blog konusu olmayacaklardır. Belki bir gün tenkit için yazar, çizeriz ama şuan için beklemeliyiz.(!)

Bundan yaklaşık 2 yıl önce Tıp Bilişiminde HBYS Prestij li firmaları arasında 5 tane kalacak denildiğinde, tüm kurumlar yada kurum yetkilileri HL7 Klinik veri standartlarına uyum sağlayamacak şirketler artık HBYS hizmeti satamayacak gibi düşündüler.Fakat işe bakın ki bugün aradan 2 yıl geçmesine rağmen bir çok firma üyelik işlemlerini başkaca topluluklara yaptırıp ilk 200 deyiz yada ilk 300 diye böbürlenebiliyorlar

.Öncelikle nedir HL7  ? yada Health Level Seven International  nedemektir ? Hemen açıklayalım
HL7 Klinik veri standartları ANSI tarafından geliştirilmiş ve HBYS için uyarlanmış bir framework standardıdır ve şuan için 2200 üyesi olan bir uluslararası standarttır. HL7 destekliyoruz demek ise bu standarları benimsedik al buda logosu demektir.Bu hüsran bilgi için üzgünüm. Çünkü HL7 yenilik değil, Tıp bilişiminde standardı belirlemeye çalışan bir tür şematik yapıdır ve Hizmet almaya çalışanları değil hizmet üretmeyi amaçlayan Prestij sahibi firmaları ilgilendirir.İşin ilginci İngilterede denenmiş fakat başarılı olunamamıştır...


Hatırlarsanız bu konuyla ilgili bir süre önce yazdığım ve HBYS yazılımları ve en İyiler hakkında yazdığım yazıda belirlenmiş bir kaç kıstas vardı.Şu an için hizmet alımı yapacak Devlet kurumlarının bunları göz önünde bulundurmalı ve Satın alma şartlarında bunları belirlemeleri yada teknik açıdan gözden geçirmelidirler ve önümüzde 5 yıl daha HBYS firmalarında prestiji garantilemiş olsunlar.


Şimdi o yazımdaki HBYS ve Prestij sahibi  yazılım firmalarında olması gerekli bazı teknik bilgileride listeliyeceğim.


• Microsoft Gold veya Planitium patner seçilmiş olmak ( En az 5 Yıllık)
• Birden fazla global ve lisanslı bilişim devi ile çözüm ortağı olmak (Sun,Solaris,IBM.Hp,Microsotf vb)
• Yazılımında kullandığı veritabanı lisansını hizmet ettiği Hastaneye teslim edebilecek olmak..(MS SQL-Oracle-G)
• Yazılımda kullandığı veritabanın Ms Sql veya Oracle G serisinden birisi olması
•  En az bir yada birden fazla global donanım tedarikçisinin bölge veya yurt genelinde yetkilisi olmak .  
•  Web browserda çalışabilecek kabiliyete  ve teknolojiye sahip olmak, local olmayan Extranet uygulama katmanını desteklemek, mobil pacs denildiğinde şaşırmamak...

• Yazılım ekibinde en az 40 kişi çalıştırmak fakat Analistleri yazılımcı saymamak

• Sistem ekibinde en az 30 kişi çalıştırmak fakat montajcı elemanları saymamak
• Bilindik Geliştirme araçları ve dilleri kullanmak Asp.Net - Delphi.Net ve bunları gerektiğinde servis olarak açabilecek bilgiye dayalı bir ekip istihdam etmek

• Kendi sitesi dahil açık kaynak kodlu uygulamalardan uzak durmak
• Bir zahmet Microsoft teknolojilerini kullanmak ve maliyetini lisanslamak
• Linux sürümleri gibi red hat türünde kapalı servis sunucuları ile HBYS server' lerı dışında Hastaneler içinde Ms Server kabiliyetlerinden ve nimetlerinden faydalanmak. 
• Az tutanak çok memnuniyetle çalışmak.


Evet.. Hbys ve Prestij sahibi firma olmanın genel kriterleri bunlarken 2 yazımda anlatmaya çabalağım ve dahada detayları ile yazacağım şekilde, HBYS platformlarının Prestijlerini oluşturmaları bakımından gerçekten önemli olduğunu bilmemden kaynaklanıyor.Ayrıca hizmet alacak Kurum ve kuruluşlarında bu kriterlerler ilgilenmeleri gayet önemlidir. Hbys ve Prestij yan yana gelebilir fakat yazılarımda yazdıklarımın örtüşmesi halinde...


Türkiye genelinde HBYS bilişiminin prestij li firmalarını tanımak isterseniz.Şu bağlantı işinize yarabilir...





Bu konuyla ilgili diğer bir yazı : Türkiyenin en prestijli hbys firmaları



Kalın sağlıcakla
Bu konuya yeni ve enterasan bilgilerle devam edeceğimi umarım.

      Bu Yazının Sponsorları









Yorumlar

  1. What i discover difficult is to find a blog that may capture me for a minute however your weblog is different. Bravo.

    YanıtlaSil
  2. Bu konu ile ilgili yazdıklarınızı okudum. HBYS yazılımcısı olarak bir çoğuna katılırım. Ancak "• Yazılım ekibinde en az 40 kişi çalıştırmak fakat Analistleri yazılımcı saymamak

    • Sistem ekibinde en az 30 kişi çalıştırmak fakat montajcı elemanları saymamak" sözünüze katılmam pek mümkün değil :))). Baba o kadar adamın maaşı vs masrafları bi hesaplarmısın:))). Bu sektörde iyi kazanç var ama böyle ekibi barındırmak için TR deki hastanelerin önemli bir yüzdesini müşteri pörtföyüne katmak gerekir. Bu rekabet piyasasında sanırım bu o kadar da kolay bir iş değil. Ancak tabiki bu sektör 3-4 firmanın tekeline kasıtlı olarak verilirse diyecek sözüm yok.
    Teşekkürler

    YanıtlaSil
  3. Sizin şirket küçük sanırım :)Ne güzel patronunuda düşünüyorusun.

    Elbette bu yazıda anlatılmak istenen personel sayıları değil.Ama hizmet alan hastaneler için bir anlamda bilgi sunma yapılan...

    300 client sistemli bir hastane kurulumunda 3 kişilik bir ekiplede çalıştığımı hatırlıyorum.O dönem bizim gibi başka sağlayıcıların bünyesinde 70 kişiden fazla sistem uzmanı ve yazılımcı vardı ve bir üniversite hastanesini kısa sürede ayağa kaldırabiliyorlardı.İşte bu bir ölçü...Hizmet alan için bir ölçü hizmeti satan içinde gereksinim olmalıdır değilmi.

    HBYS üretip Geo Belediye yazılımları yazan,HBYS üretip ses sentezleyicileri geliştiren,HBYS üretip E-Devlet hatta Savunma bakanlığının yazılımlarını geliştiren ekipler var ve bu ekiplerde işte dediğim sayıdalar ve işlerini Global yapıyorlar.Tekelleşme konusunda birşey diyemem ama üst ekipler bu işi zaten tekele döndürmeye başladılar bile.Hal böyleyken işi satıp, kurulumu yapıp,eğitim sürelerinide tamamlayıp help desk ile birlikte 10 kişilik ekiplerle bu iş olmuyor.

    Ben teşekkür ederim...

    YanıtlaSil
  4. Diğerleri kötü görünmüyordu ama pardon da bu nedir?

    • Kendi sitesi dahil açık kaynak kodlu uygulamalardan uzak durmak

    Niye yani? Açık kaynak (Linux) yazılımları hbys'lere zarar mı vermektedir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayır yanlış anlaşılmış olmalı.Linux serverlarda iyi konfigre edilmiş HBYS'ler var günümüzde.Ben işin şu kısmındaydım bu yazıyı yazarken, herşeyi açık kaynak ile çözmeye çalışmış ve bunuda başardığını düşünen firmaların işlerini maliyetsiz olarak çözüp ihalelerde hastanelerden ciddi ücretler talep etme konusuydu.Artık buda gerçerli değil, çünkü bu tür yazılımlar ücretsiz olarak hastaneye sunulup, aylık bakım veya destek bedeli istiyorlar.Dolayısıyla zaten düşük maliyetle sağlanmış bir yazılım değerlendirilmiş olunuyor.Tabikii işleri lisanslarla çözen bazı firmalar henüz bu "hbys yazılımı ücretsiz" pazarlama tekniğini pek sevmiyorlar.

      Sil
  5. Tamamdır bence bu şekilde çok daha iyi anlaşıldı.

    Çünkü bugün Microsoft Server pazarı tüm dünyada %20 civarındadır ve dünyanın önde gelen tüm bilişim devleri dahil baktığınızda. ürneğin ilk 20'ye, Microsoft dışında MS Server kullanan yoktur.

    Ms Server'larının tüm pazarı neredeyse sadece kuzey afrika, ortadoğu ve Türkiye eksenindedir.

    Ancak belirttiğiniz durum bence sadece açık kaynak kullanıp bu şekilde satanlarda değil, her firma sahibinin düşüncesindedir.

    Sizin bu sektörde epey bulunduğunuzu düşünerek iyi bilirsiniz ki, her bir java modülü ayrı ayrı çok yüksek fiyatlara satılmakta ve maliyetlerinin, bilgi asimetrisi yüzünden çok yüksek gösterilerek ciddi kar marjalarıyla bir dönem inanılmaz paralar kazınılmıştır. Hala da bir nebze devam etmektedir aslında bu süreç.

    MySql yada Ms sql, artık hangisi iyi beceriliyorsa kullanılmasında bir sıkıntı yok bencede.

    Yalnız şunu çok dillendirmeden de belirtmek isterim. Ülkemizde Sağlık veritabanları yada sistemleri, genellikle sizinde yukarıda belirttiğiniz gibi Microsoft teknolojileriyle sağlanıyor. Diğer her noktadan bağımsız olarak, Güvenlik konusunun ne kadar önemli olduğunu şimdilik sadece biliyoruz. Henüz bu yapı ciddi bir saldırıyla karşılaşmadığı için güvenlik meselesine Microsoft çözümleriyle ulaşılıyor.

    Ancak bu sistemlerin kullanımı arttıkça insanların özel bilgilerine, sağlık bilgileri çok önemli, saldırılar, hem hastaneler hem Sağlık Bakanlıüı hem de SGK temelli yapılacaktır ve Microsoft çözümleri bu noktada sıkıntı yaratacağını, hastanelerde kullanılan PC'lerden tutunda merkezdeki bu serverlara kadar, düşünüyorum.

    O yüzden büyük verilerin (big data) yönetimi noktasında, serverlarda kesnilikle, tüm dünyada ve özellikle en büyük bilişim firmaları gibi Linux çözümlerine geçilmesi gerektiği bir gerçek.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle güzel bir analiz ve yazıya katkınız için teşekkür ederim.

      Sil
    2. Bende size teşekkür ederim, bu alanda BİLEN tek insanla tanıştığım için.

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Firebird SQL Table oluşturma ve SQL komutları

2 nci  Firebird SQL veritabanı blogunda bu kez mevcut Firebird veritabanına ISQL ile bağlanmayı veritabanı nesnelerini oluşturmayı (create table), Kayıt eklemeyi (ınsert) ve kayıtları izlemeyi (show) ile önemli SQL komutlarını anlatmaya çalışacağım...

Firebird Veritabanı Nedir ? Nasıl Kullanılır

Firebird ücretsiz veritabanı kullanmaya ne dersiniz.Üstelik hiç bir süre ve veri sınırı olmadan kulağa hoş geliyor değilmi.Bu Blogta Borland açık kaynak interbase 6 sürümünden sonra ortaya çıkmış ve gelişimini sürekli sürdürmüş Firebird veritabanına bir göz atıcaz. İnternet üzerinde Firebird ile kaynağa çok sık rastlamazsınız artık bu blogtan Firebird ile ilgili bilgileri takip edebilirsiniz...

Asp.Net Access veritabanina resim ve nesne kaydetmek OLE Nesnesi

Ms Access ile ilgili geçmiş yazılarım arasında biraz vakit geçirmişseniz, Ms Access form uygulamaları yada veritabanı olarak kullanmayı sevdiğimi anlamışsınızdır. Birazdan size anlatmaya çalışacağım konu Ms Access veritabanı olarak kullandığımız bir Asp.Net Web projesinde resimleri ve dosyaları paket halinde veritabanının içine gömmek olacak.Neden bilmiyorum bu konuda Türkçe kaynak yok, merak etmeyin bu yazı size iyi gelecek...