Ana içeriğe atla

Visual Studio 2010 & Ms Sql Server Stored Procedure Çalıştırmak?

Bu yazıda bulabilecekleriniz şunlar olacak,
Visual Studio 2010 kullanarak Nasıl ? Ms Sql Server üzerinde bulunan bir Ms Sql veritabanına ve içindeki bulunan tablolara, Transact Sql ile oluşturduğumuz Stored Procedures(Depolanmış yordamlar) çalıştırabiliriz.

Kolay yazıyı okuyarak.



Bundan bir kaç blog önce yazdığım yazıyı hatırlatarak başlamalıyım.Ms Sql Server ve Stored Procedure ile ilgili yazdığım yazıda T-SQL ile Stored Procedure oluşturmayı,oluşturduğumuz bu depolanmış yordam ile Ms Sql Server Manager içinde SQL Query ile istediğimiz tabloya veriyi nasıl ekleyeceğimizden bahsetmiştim.Ayrıca Stored Procedure, Ms Sql iş nesnelerinin yararlarından nasıl ve  niçin kullanılğındanda söz etmiştim.Şimdi okuduğunuz yazıyı anlamanız ve pratiğe dönüştürebilmeniz için öncelikle Ms Sql Server Stored Procedure Depolanmış Yordamlar-1 adlı konunun ilk blogunu okumalısınız.Eğer Stored Procedure bilgisi zaten varsa ve bilmek istediğiniz Visual Studio 2010 'da Stored Procedure nasıl çalıştırılır diyorsanız hemen devam edebilirsiniz.

Ms SQL Server Managment Studio Express içinde görülebilen bir veritabanım var.






Visaul Studio 2010 Server Explorer kısmından yeni bir connection oluşturmak istiyorum.Ve Ms Sql Server (SqlClient) Datasource bağlantımı yapıyorum.Bağlantımı test ediyorum.








Yukarıdaki işlemin ardından Visual Studio 2010 içindeki Server Explorer penceresinde Data Connections kısmındaki yeni TSQL.MDF veritabanım ve içindeki table ve daha önce oluşturduğum InsertPersonal isimli Stored Porecedures (Depolanmış yordamlar) tümünü görebiliyorum.




Artık yapmam gereken Web.config dosyamda gereken balantıya yeni bir Connection String yazmak yada Sql Datasource data tool kullanarak bu işlemi otomatikleştirmek.Yandaki resmi web formlarından birinde kullanmak için yeni bir Sql Datasource ekledikten hemen sonra aldım.NewConnection kısmındaki seçenek Server Explorer kısmında görülen varsayılan bağlantı olarak sunulmuştu.Bu işlemin hemen sonrasında ise benim için yeni bir connection string web.config dosyamda hazırlanmış olacaktır.


Connection string oluşurulmasından hemen sonra sıra Stored Procedures(depolanmış yordamlar) seçeceğim ve parametetlerini izleyeceğim Ms Sql veritabanımda depolanan yordamımı seçmeliyim.Yandaki resmi aldığımda Sql Datasoruce aracımı konfigre ediyordum.Resimdede görüldüğü gibi Insert Personal yordamı seçilmiş durumdadır.




Define Pramaters penceresinde InsertPersonal Stored Procedures(deolanmış yordamlar) hangi koşullarda kullanmayı istediğimi soran bir pencere ile karşılaştım.Bu pencere herhangi bir bir veriyi hali hazırda olan başka bir veriyle Control Form ve yeni bir  Stirng için gereken tüm özellikleri barındıran bir penceredir.Fakat yordamım içinde sadece Personal adlı tabloya veri eklemek istediğimden ve bu şekilde yapılandırdığımdan sadece devam edeceğim.



Sql Datasource data tool yapılandırmada son adıma geliyorum.Fakat bir önceki yaptığım tüm procedure erişimimi kontrol etmek istiyorum ve bunun içinde bir sonraki pencerede Paramater Value Editor karşılaşıyorum.Paramater Value Editor penceresi String değerde olan table nesnelerimi Dbtype seçip seçmeyeceğimi soruyor.
Sql Datasource data aracımın konfigrasyonum tamamlamak için yapmam gereken bir sonraki ekranda sonlandırmak yazının bundan sonraki kısmında artık çözümüm içinde bulunan veri kaynağıma dayalı bir form eklemek olacak.
      Bu Yazının Sponsorları













Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Firebird SQL Table oluşturma ve SQL komutları

2 nci  Firebird SQL veritabanı blogunda bu kez mevcut Firebird veritabanına ISQL ile bağlanmayı veritabanı nesnelerini oluşturmayı (create table), Kayıt eklemeyi (ınsert) ve kayıtları izlemeyi (show) ile önemli SQL komutlarını anlatmaya çalışacağım...

Firebird Veritabanı Nedir ? Nasıl Kullanılır

Firebird ücretsiz veritabanı kullanmaya ne dersiniz.Üstelik hiç bir süre ve veri sınırı olmadan kulağa hoş geliyor değilmi.Bu Blogta Borland açık kaynak interbase 6 sürümünden sonra ortaya çıkmış ve gelişimini sürekli sürdürmüş Firebird veritabanına bir göz atıcaz. İnternet üzerinde Firebird ile kaynağa çok sık rastlamazsınız artık bu blogtan Firebird ile ilgili bilgileri takip edebilirsiniz...

Asp.Net Access veritabanina resim ve nesne kaydetmek OLE Nesnesi

Ms Access ile ilgili geçmiş yazılarım arasında biraz vakit geçirmişseniz, Ms Access form uygulamaları yada veritabanı olarak kullanmayı sevdiğimi anlamışsınızdır. Birazdan size anlatmaya çalışacağım konu Ms Access veritabanı olarak kullandığımız bir Asp.Net Web projesinde resimleri ve dosyaları paket halinde veritabanının içine gömmek olacak.Neden bilmiyorum bu konuda Türkçe kaynak yok, merak etmeyin bu yazı size iyi gelecek...