Ana içeriğe atla

IBEXPERT DataManager- Firebird Table Create-Register- ipuçları -1

Kesinlikle ücretsiz Firebird Database (veritabanı) ve oldukça kullanışlı IBEXPERT Database Manager;

Bu iki ürün bir araya getirdiğinizde ve kullanım nitelikleri ile edineceğiniz yeni tecrübelerle birleştirebilir.Tasarladığınız veritabanını bir web projesi yada windows form'da programlarınızda kullanmayı hayli basit bir iş haline getirebilirsiniz...

Bir zamandır yazmaya devam ettiğim Firebird ve Interbase yazılarında ODBC veya OLEDB kullanarak ayrıca farklı  Provider tipleriyle bağlantılar kuruyor ve Visual Studio Ultimate yada 2008 - 2010 aracımızda Asp.Net Web uygulamaları hazırlıyoruz.Şimdi ise en az Firebird database kadar ücretsiz bilgiler yeralan bu blogta IBEXPERT kullanımı ile ilgili bazı önemli ipuçları vermenin yerinde olacağına karar verdim.Bakalım geçmişte Firebird ile ilgili neler yazdık ve nasıl web üzerinde türkçe kaynakları bu blog sayesinde oluşturuyoruz...

Firebird İle Neler Yaptık Neler ?
• İlk yazımızda Firebird nedir diyerek tanımaya başladık sonrasında, Firebird kurulumu ile gelen araçlarla ilk Firebird veritabanımızı ve tablosunu ISQL aracı ile oluşturmuştuk.Daha sonrasında Firebird ODBC verikaynağı oluşturarak Visual Studio 2008 ile bağlantılar kurduk ve veriler ekledik sildik düzenledik bu çalışan örneklerde Visual Studio 2010 da devam etti.Firebird ile .Net Framework kullanarak ilk Dataset içinde Table Adapter kullandığımız bir kaç örnek yaptıktan sonra , Sql Manager kullandığımızda Transact Sql Query(sorgular) sırası gelmişti bunlarıda test ettik.Bu yazılardan sonra OLEDB Provider kullanmaya başladık ki artık ODBC dışında ve geliştirici araçlarınında tüm veri araçlarını kullanabilecek hale geldik.Bu yazılarda bir web projesinde Ms Sql ' de yapılan her işlemin aynısını belkide aynı performansta Firebird OleDb ile yapmış olduk.Ara yazılarda Interbase ile Firebird için ortak teknolojilerinden farklar derken bir kaç Sql Manager 'da diyebileceğimi veritabanı yönetimsel araçları ile ilgili bilgileri yazdık.Ne kadar çok şey yapmışız değil mi !
Bu özetlerin blog yazıları sol tarafta bulunan Firebird Sql Blogları altında listelenirler ve ayrıca Firebird sayfasındada açıklamaları bulunur dilerseniz göz atabilirsiniz.

Şimdi sıra Firebird ve Interbase veritabanı tasarımları yapabildiğimiz "bana göre" en iyi ve en kullanışlı IBEXPERT programıyla ilgileneceğiz ve bu sayede işin görsel kısımlarınıda aşacağız.Umarım Firebird gibi ücretsiz veritabanını Windows Form yazılımların dışında Web yazılımcılarıda kullanmaya başlarlar...

Konumuz Nedir ?
Firebird kurulumu ile gelen ISQL dos mod ile Sql yazarak Firebird veritabanı oluşturmak sonrada bir Table işi biraz zahmetlidir.Bu zahmeti bitiren derde derman kıvamında IBEXPERT dir.Bizim konumuzda bu aracı kullanacak ve şu aşağıdaki işleri yapacağız.

• Yeni bir Firebird veritabanı oluşturacağız
• Oluşturduğumuz Firebird veritabanına yeni Tablo ekleyeceğiz
• Bu iki işi yaparken bazı önemli ipuçlarını aracın görselleri ile birlikte vereceğiz.

IBEXPERT Create Database;
IBExpert ile yeni bir Firebird veya Interbase veritabanı için yapılması gereken ilk iş soldaki resimdeki gibi Create Database komutu vermektir.

Dikkatinizi önemli bir kaç ayrıntıya çekmek istiyorum.

• Firebird UserName:SYSDBA ve Password: masterkey varsayılan şifredir.Database oluşturulup yeni grant tipleri ve kullanıcıları edinebilirsiniz.

• Yanda Client Library File gds32.dll Interbase database ait olan client library dosyasıdır ve Firebird bu library ilede create edilebilir.Lakin OleDB provider kullandığınızda bu library kullanımı bazen sıkıntılar yaratabilecektir.

•  Firebird veritabanını oluştururken client library dll dosyanız Firebird Server kurulumunda gelmiş olan fbclient.dll dosyasına işaret etmeniz gerekir.

• Charset bilindiği gibi WIN1254 tr karakterleri destekler fakat burada sadece bunu yapılandırmanız tek başına karakter bakımından işe yaramaz.Eğer Visual Studio aracınızla bağlanırken aynı yapılandırmayı yapmaz iseniz kayıtlarını Tr karaterleri almaz, bunun nedeni Veritabanın içindeki setin aynı zamanda bağlantı teknoloji ilede örtüşmesi gerekliliğindendir.

• IBExpert ile Firebird veya Interbase veritabanı oluştururken yapılandırdığımız bilgilerle bağlantıyı sınamamız önemlidir.Bunun için Test Connect komutu ile soldaki gibi tes işlemi yapmalıyız.Yanda görüldüğü üzere Firebird veritabanımızın oluşturulması başarılı olmuştur.Bu işlemden sonrada artık veritabanımızı IBExpert için firebird veritabanımızı kayıt edebiliriz "Register" komutu bu işlem için yeterlidir.
• FirebirdDB isimli veritabanımız hazırlanmış ve IBExpert Manager tarafından kayıt edilmiş oldu artık veritabanımızda olmasını istediğimiz yandaki resimlerdende görebildiğiniz object çalışmalarına başlayabilirsiniz.Bunların hepsine bloglarda detaylıca zaman içerisinde ne olduklarını detayları ile yazmaya çalışacağım.Şimdilik ilk ihtiyacımız olan Table olduğundan önce bunu yapalım..





IBEXPERT - Firebird Create Table
• Yeni veritabanımıza yeni bir tablo IBEXPERT aracımızda "New Table" yada Ctrl+N hızlı bir şekilde yapılabilir.
Son işlemden sonra IBExpert Data Manager ile yeni bir Firebird veritabanı edinmiş ve yeni veritabanımız içerisinde yeni bir Table için gerekli işlemleri görsel olarak yapmış olduk.Görüldüğü gibi ISQL aracından çok daha kolay olarak edindiğimiz veritabanımızı tasarlamaya artık başlayabiliriz.

Yeni IBEXPERT yazılarını takip ediniz.

      Bu Yazının Sponsorları













Yorumlar

  1. merhabalar server name kısmında bende localhost çıkmadı neden acaba ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Firebird server kurulu değilse çıkmaz.

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Firebird SQL Table oluşturma ve SQL komutları

2 nci  Firebird SQL veritabanı blogunda bu kez mevcut Firebird veritabanına ISQL ile bağlanmayı veritabanı nesnelerini oluşturmayı (create table), Kayıt eklemeyi (ınsert) ve kayıtları izlemeyi (show) ile önemli SQL komutlarını anlatmaya çalışacağım...

Firebird Veritabanı Nedir ? Nasıl Kullanılır

Firebird ücretsiz veritabanı kullanmaya ne dersiniz.Üstelik hiç bir süre ve veri sınırı olmadan kulağa hoş geliyor değilmi.Bu Blogta Borland açık kaynak interbase 6 sürümünden sonra ortaya çıkmış ve gelişimini sürekli sürdürmüş Firebird veritabanına bir göz atıcaz. İnternet üzerinde Firebird ile kaynağa çok sık rastlamazsınız artık bu blogtan Firebird ile ilgili bilgileri takip edebilirsiniz...

Asp.Net Access veritabanina resim ve nesne kaydetmek OLE Nesnesi

Ms Access ile ilgili geçmiş yazılarım arasında biraz vakit geçirmişseniz, Ms Access form uygulamaları yada veritabanı olarak kullanmayı sevdiğimi anlamışsınızdır. Birazdan size anlatmaya çalışacağım konu Ms Access veritabanı olarak kullandığımız bir Asp.Net Web projesinde resimleri ve dosyaları paket halinde veritabanının içine gömmek olacak.Neden bilmiyorum bu konuda Türkçe kaynak yok, merak etmeyin bu yazı size iyi gelecek...